Köşe Yazısı

“Enough” Gayri!

Tarımdaki çöküş ile ilgili bugüne kadar çok şey yazdık. Her defasında, “demiştik” diyerek bir daha uyardık. Hızla dönülmez akşamın ufkuna yaklaştığımızı, gidişatın beka sorununa dönüştüğünü anlatmaya çalıştık. “Yeter artık bu kadar olmaz” dedikçe yenisiyle karşılaştık. Dünya çapında başarı hikâyelerinden, Avrupalı hak arayan çiftçilerden, Hâkk kelimesinin öneminden bahsettik. Ama sonuç ortada. Bu sefer İngilizce “yeter” anlamında “enough” yazalım. Belki işe yarar!

Ülkemiz seçim sürecinden çıkmıştır. Gelecek seçimlere kadar devletin yeni bir şey vermeyeceği aşikârdır. Seçim vaatleriyle bugüne kadar verilen minicik ödünlerin bile devamı gelmeyecektir. Tam tersine yakın zamanda sağanak gibi zamlar, ilave vergiler, yeni cezalar beklenmektedir. Durum gittikçe kötüleşmektedir.

Peki, oturup yaklaşan felaketi seyretmeye devam mı edeceğiz? Acaba yapabileceğimiz bir şey var mı? Mesela gelişmiş ülkelerin demokrat toplumlarının yaptıklarını biz de yapabilir miyiz? Yani her şeyi devletten bekleyip şikâyet etmek yerine; kendi sorunlarımızı kendimiz çözebilir miyiz? Sahip olduğumuz emek, sermaye, bilgi gibi güçlerimizi bir araya getirip örgütlenerek onlar gibi devlete bile talimat verebilir miyiz?

Öncelikle tarım ve gıda sektöründe üretimden tüketime, işlemeden pazarlamaya her aşamada yaşanan gelişmelere bakalım. İçine düşülen buhranı açıkça görebilmek için demokratik kurallar çerçevesinde, siyaset üstü bir yaklaşımla şu basit soruları soralım: İlk olarak, elimizi cebimize atıp bakalım; eldeki ihtiyaca yetiyor mu? Sonra başımızı iki elimizin arsasına alıp düşünelim; niçin böyle oldu? Elimizi vicdanımıza koyup, soralım; bunlar bize hak mı? En sonunda iki elimizle yakalarına yapışarak yargılayalım; varlık içinde yokluk çekmeye mahkûm muyuz?

Elbette bu soruların cevabı bellidir.

Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki; oluşan manzara karşısında memleket sahipsiz değildir. İmkân ve şartlar her ne olursa olsun, ziraatçılar olarak birinci vazifemiz; Türk tarımını korumak, milletin gıda ihtiyacını sürekli temin etmek ve güvence altına almaktır. Bu görev, Türk İstiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmek kadar kutsal ve önceliklidir. Tarımın geleceği bizlerin ellerindedir. Bu amaç ve inançla sektördeki paydaşlarla bir araya gelerek kısırdöngü haline gelmiş mevcut sebep sonuç politikalarına, “yeter gayri” demenin zamanı gelmiştir.

Dünyada güçsüzler için başarmanın tek yolu, örgütlü mücadeledir. Bugüne kadar ülkemizde örgütlenme konusunda belli bir birikim sağlanmıştır. En azından artık cahiller bile, “kooperatifçilik bizim kültürümüzde yok, bizimkiler beceremez” gibi saçma sözler söylememektedir. Foyaları ortaya çıkacağı için hainler de bu tip aşağılık söylemlere cesaret edememektedir. Mili benliğimizdeki imece kültürüne sahip aklı başında herkes tarafından yapılması gerekenin ne olduğu ziyadesiyle bilinmektedir. Bundan sonra, “ne yapabiliriz” sorusunun cevapları anlatılmalıdır. Örneklerle nasıl başarabileceğimiz gösterilmelidir. Kamuoyunda farkındalık arttıran, sektörü cesaretlendiren faaliyetlerde bulunulmalıdır. Alınması gereken teknik ve ekonomik tedbirleri izah eden bütüncül modeller, liyakatli kadrolar tarafından kararlılıkla uygulanmaya başlamalıdır.

Yıllar önce olduğu gibi yine az zamanda çok ve büyük işler başarabilmenin azmi ve gayreti içindeyiz. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, bilimsel ve etik değerler çerçevesinde, birlik ve beraberlik içinde bütün zorlukların üstesinden geleceğiz.

Dr. Erhan Ekmen
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Su Ürünleri Bölümü’nde lisans ve Tarım Ekonomisi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Ekonomi lisans eğitimi aldı. Bunlara ilaveten mesleki alanda çok sayıda sertifikalı eğitime katıldı. Meslek hayatında 34 yılını tamamladı. TBMM’de 5 yıl Milletvekili Danışmanlığı ve THK’da Genel Başkan Danışmanlığı görevlerinde bulundu. Halen 28 yıldır görev yaptığı Tarım Bakanlığı’nda mühendis olarak çalışmaktadır. Bakanlıkta daha çok dış ilişkiler, Avrupa Birliği ve projeler ile ilgili işlerde ve tarımsal istatistik alanında çalıştı. AB’ye uyum çalışmaları kapsamında iki ayrı Fasılda (Malların Serbest Dolaşımı ve Balıkçılık Fasıllarında)Türkiye Müzakere Heyetinde yer aldı ve Brüksel’deki çalışmalara katıldı. AB ile ilgili birçok Alt Çalışma Grubu’nda başkan ya da üye olarak görev aldı. AB projelerinin hazırlanması, yürütülmesi ve değerlendirmesi ile ilgili çalışmalar yaptı. Bu kapsamda 1 yıl boyunca MFİB’de değerlendirme uzman olarak çalıştı. Ülkemizde tarım alanında bugüne kadar yapılan toplam 175 TAIEX eğitim faaliyetinin 15 tanesini gerçekleştirdi. Yine ülkemizde tarım alanında yapılan toplam 21 AB Projesinin 2 tanesini hazırlayarak ülkemize 2,6 milyon avroluk hibe destek kazandırdı. Bu faaliyetler ilaveten yine mili bütçeli projeleri hazırladı. Doktora konusu olan “Üretici Örgütlenmesi” konusunda sahada rekabet gücü, değer zinciri alanlarında çalışmalarda bulundu. Çeşitli seminerlerde ve uluslararası konferanslarda mesleki konularda eğitimler vermekte ve sunumlar yapmaktadır. Tarım medyasında hem köşe yazarı hem de programcı olarak görev yapmaktadır. Halen tarım ile ilgili 1 gazete, 6 dergi ve 4 web sitesinde de köşe yazarlığı yapmaktadır. Bugüne kadar yayımlanmış 1 kitabı ve ağırlıkla kooperatifçilik konularda 1.000’den fazla makalesi bulunmaktadır. Ayrıca 3 ayrı TV kanalında periyodik televizyon programları hazırlamakta ve sunmaktadır. Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği’nde ve Türkiye Ziraatçılar Derneği’nde Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesidir. Tarım ve Gıda Etiği Derneği ve Afrika Yatırımcılar Konseyi üyesidir. Birkaç kooperatifin kurucusu ya da ortağıdır.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir