Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı Genel Kurulu Yapıldı
Türk Kooperatifçilik hareketinin en önemli isimlerinden Mahmut Türkmenoğlu adını taşıyan ve 2017 yılında kurulan Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı’nın olağan genel kurulu, Urla-Bademler Tarımsal Kooperatifi Doğal Yaşam Köyünde yapıldı. Genel kurula, Vakfın üyeleri yoğun ilgi gösterdi.
Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Türkmenoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan genel kurulda gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
Divan Başkanlığını Mahmut Türkmenoğlu ile yol arkadaşlığı yapan ve Türk Kooperatifçiliğinin yaşayan duayenlerinden olan S.S. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ç. Özcan Kokulu’nun yaptığı genel kurulda bütün maddeler oybirliği ile kabul edildi.
Vakfın Yönetim Kurulu faaliyet raporunu sunan Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Türkmenoğlu, yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Hülya Türkmenoğlu, babası Mahmut Türkmenoğlu’nu anlatan bir kitabın hazırlığı içinde olduklarını dile getirdi. Kitabın Yazar Haluk Işık tarafından kaleme alındığını ve yılsonuna kadar yazma işinin biteceğini ifade eden Türkmenoğlu konuşmasında Köy-Koop tarihçesine de değindi. 6-8 Aralık 1974 tarihlerinde toplanan 1. Köy-Koop Büyük Kurultayında, katılımcıların Anıtkabir ziyaretine gittiğini hatırlatan Hülya Türkmenoğlu, Köy-Koop’un öncülerinden olan Kurultay Başkanı Mahmut Türkmenoğlu’nun,
“Atam,
Eserin olan Türk kooperatifçilik hareketinin yöneticileri olarak huzurundayız. ‘Türk Milleti, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşacaktır” demiştiniz. Köy kalkınması ve bu yoldan yurt kalkınması ile bu ülküye ulaşmak isteyen demokratik köy kooperatiflerinin öncüleri olarak bugün 1. Köy Kooperatifleri Kurultayını temsilen huzurunuza geldik. Saygıyla eğiliriz” mesajını yazdığını söyledi.
Faaliyet raporu üzerinde görüşlerini sunan Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Vakfın çalışmalarını beğendiğini ve desteklediğini söyledi. Prof. Özkaya, bugünden itibaren yeni ve kalıcı çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.
Mahmut Türkmenoğlu’nun hayatını anlatan kitabın yazarı olan Haluk Işık ise bu kitabın hayatında yaptığı en anlamlı işler arasında olduğunu söyledi.
Denetim Kurulu raporunun okunması ve kabulünü sonrasında yedi yeni üyenin kabul edildiği genel kurulda, daha etkin ve kapsayıcı faaliyetler için çalışma gruplarının oluşturulması kararı da oybirliğiyle geçti.
Genel kurulda, Vakıf tüzüğünde yer alan öğrenci burs havuzunun oluşturulmasına yönelik gündem maddesi kabul edilerek çalışmalar için yönetim kuruluna yetki verildi.
Türk kooperatifçiliğinin duayen isimlerinden S.S. Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi önceki Başkanı Selçuk Bilgi ve Urla önceki belediye Başkanı Bülent Baratalı’nın da birer konuşma yaptığı genel kurulda, yönetim ve denetim kurullarının seçimine geçildi. Tek liste ile gidilen seçimlerde yeni dönemde kurullar şu şekilde oluştu:
Yönetim Kurulu
Hülya Türkmenoğlu,
İzmir Köy-Koop Birliği,
Özgür Topaç,
S.S. Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi,
Süleyman Erdoğan
Denetim Kurulu
- Yaşar Varol,
Ersin Burgulu,
Berrin Güngör Biçer
Seçimler sonrasında genel kurulun son gündem maddesi olan dilek ve temennilere geçildi. Söz alan konuşmacılar Vakfa ve yeni kurullara yeni dönemde başarılar diledi.
Genel kurul, Hülya Türkmenoğlu’nun kısa teşekkür konuşmasıyla sona erdi.