Yaban Hayatı Suçlarıyla Mücadele İçin Yeni Doküman: Roma Stratejik Planı
Roma Stratejik Planı, Avrupa ve Akdeniz Bölgesi’nde kuşların yasadışı olarak avlanmasını, yakalanmasını ve ticaretinin yapılmasını engellemek amacıyla oluşturuldu. Plan, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern) sekreteryası ve Göçmen Türlerin Korunması Sözleşmesi (CMS) sekreteryası öncülüğünde hazırlandı. Planın Türkçe çevirisi, karar vericiler ve sivil toplumun kullanımı amacıyla Doğa Derneği tarafından hazırlandı.
Avrupa ve Akdeniz’de her yıl 25 milyon kuş yasadışı olarak öldürülüyor.
Son yıllarda kuş popülasyonları daha önce görülmemiş bir düşüş yaşıyor. Yasa dışı öldürme, yakalama ve ticaret dahil olmak üzere aşırı istismar; küresel olarak kuşların soyunun tükenmesindeki en önemli etkenlerden biri. Özellikle göçmen kuşların karşı karşıya kaldığı büyük ciddi bir tehdit. Kuşların yasa dışı olarak avlanması, yakalanması ve ticareti; ötücü kuşlardan yırtıcı kuşlara tüm kuşları tehdit ediyor. Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde her yıl 25 milyon kuşun yasa dışı olarak öldürüldüğü tahmin ediliyor. Kuşlar ve diğer canlılar üzerindeki yaban hayatı suçlarının engellenmesi amacıyla devlet yöneticileri, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları 2019 yılında bir araya geldi. Bu kapsamda türlerin avlanması, yakalanması ve ticaretinin yapılmasının engellenmesi ve yaban hayatı suçlarının 10 yıl içinde ortadan kaldırılması için ortak bir çalışma başlatıldı.
Bu çalışma kapsamında hazırlanan Roma Stratejik Planı, 2020-2030 yılları arasında; yaban hayatı suçlarının kapsamı, boyutu ve nedenlerine ilişkin anlayışın geliştirilmesi, yaban hayatı suçlarının ulusal kanunlarda etkili ve yeterli bir şekilde ele alınmasının sağlanması olmak üzere birçok başlığı kapsıyor.
‘Yaban hayatı suçlarıyla mücadelede tüm kurumlar işbirliği yapmalı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Avrupa ve Akdeniz’de kuşlar ve diğer yaban hayvanları yaşamları boyunca pek çok tehditle karşı karşıya kalıyor. Yaban hayatına yönelik suçların bu bölgelerde azalmadığını bilakis arttığını gözlemliyoruz. Türkiye’de de özellikle kuşlara yönelik pek çok suç işleniyor. Bu konuda cezaların ve yaptırımların artırılması, mevzuatın bu suçları caydırıcı hale getirecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Yaban hayatı suçlarıyla mücadelede kamu kurumları, yerel ve uzman sivil toplum kuruluşları işbirliği yapmalı. Hayvanların yaşam hakkının Anayasal güvence altına alınması, mevzuatın yeniden düzenlenmesi ve Roma Stratejik planının uygulanması bu konuda atılacak ilk adımlar” dedi.