Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
Köşe Yazısı

Süt Sektörü ve Sera Gazları

Sevgili dostlar,

Baştan söyleyeyim, emisyonların düzeyi dikkate alınmayacak miktarda olmamakla birlikte enerji, endüstri sektörü kadar değil.

Şöyle ki hayvancılık sektörü içerisinde süt endüstrisi besinsel, ekonomik ve sosyal yararlarının yanında tüm gıda endüstrisinin en fazla karbon ayak izine sahip kolu olarak ifade ediliyor.

Karbon ayak izi; birim karbon dioksit (CO2) cinsinden üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü diye tanımlanıyor.

Bir ürünün karbon ayak izini hesaplamak için, ürünün yaşam döngüsünde yayılan sera gazı miktarı tahmin ediliyor. Yaşam döngüsü ise, hammaddenin getirilmesinden-son ambalaja, dağıtımdan-tüketime kadarki tüm aşamaları içeriyor.

Tarımın payı daha az

Türkiye’de toplam sera gazı emisyonlarında 2021 yılında CO2 eşdeğeri olarak en büyük payı yüzde 71,3 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken bunu sırasıyla yüzde 13,3 ile endüstriyel işlemler-ürün kullanımı, yüzde 12,8 ile tarım ve yüzde 2,6 ile atık sektörü takip etmiş.

Tarımsal üretim kaynaklı sera gazı salımı da üç ana başlıkta inceleniyor. Bunlar; hayvancılık, çeltik tarlaları ile anız yakma-organik atıkların yanması gibi diğer faaliyetlerden oluşuyor.

Hayvancılıkta emisyonlar

Tarımın önemli bir faaliyeti olan hayvancılık ise sera gazlarını çeşitli şekillerde üretiyor. Bunlardan birincisi çiftlik hayvanlarından kaynaklanan doğrudan emisyonlar (gübre ve enterik fermantasyondan) ikincisi hayvan yemi üretiminden ileri gelen emisyonlar, üçüncüsü gübre üretiminde enerji kullanımından oluşan emisyonlar, dördüncüsü sağım, soğutma, barındırma, depolama gibi çiftlik operasyonlarından hesaplanan emisyonlar ve beşincisi de nakliye, üretim sonrası nakliye, işleme ve perakendecilik gibi faaliyetlerden ileri gelen emisyonlar olarak ifade edilebiliyor.

2026; kritik

Bu konuları neden sık sık gündeme getiriyorum. AB’nin emisyonları azaltarak sıfır karbon hedefine ulaşma siyaseti bulunuyor. Bu çerçevede 2026 yılından itibaren emisyon miktarı yüksek olan ürünlere “sınırda karbon vergisi” adıyla yeni bir vergilendirme geliyor. Ürünlerin atmosfere saldıkları emisyonlar bilinmezse gümrük vergisi ile maliyetler artacak ve Türkiye birçok üründe rekabet şansını yitirecek.

Çalışmalar yapılmıyor değil

O nedenle çalışmalara hız verilmesi son derece hayati önem taşıyor. Örneğin bendeniz bu konuda iki doktora projesini hayata geçiriyorum. Bunlardan birincisi Gıda Yüksek Mühendisi Ruhşan Özdemir Çiftçi tarafından yürütülen pastörize ve dayanıklı sütlerde, ikincisi de Ziraat Yüksek Mühendisi Arca Tekyiğit tarafından yürütülen beyaz peynirlerde karbon ayak izlerinin saptanması projeleri. Projeler bittiğinde Türkiye’nin elinde hiç olmazsa bu ürünler ile ilgili değerler bulunacak. Bu değerli çalışmaları hem kamunun hem de sanayinin desteklemesini bekliyorum açıkçası.

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
1961 yılında Kuşadası’nda doğdu. İlköğrenimini Kuşadası Yeniköy İlkokulu’nda, ortaöğrenimini İzmir Güzelyalı Ortaokulu’nda, liseyi İzmir İnönü Lisesi’nde tamamladı. 1984 yılında E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü’nden mezun oldu. 1987 yılında E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalından yüksek lisans, 1993 yılında da doktora eğitimini tamamladı. 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2003 yılında Profesör unvanını aldı. 2011-2016 yılları arasında Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu’nda müdürlük görevini üstlendi. Halen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL, aynı zamanda Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Süt ve Ürünleri, Çevre ve Çiftlik yönetimi daimi komite üyesidir. Üç dönem de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.

    İlgili başlıklar

    Köşe Yazısı

    Tarımda 5P!

    Türk Tarımını konuşurken, yazarken ve değerlendirirken bazı kavramlardan yararlanılmaktadır. Pazarlama, gelir dağılımı, sosyal güvenlik, destekler, ...

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir