“Sağlıklı Yaşamı Önceliklerimiz Arasına Almalıyız”
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle açıklamalar yaptı. Yeşilay’ın 120 şube, 107 Danışmanlık Merkezi (YEDAM), 2 Rehabilitasyon Merkezi, 1.191 profesyonel çalışanıyla ve 100 bini aşan gönüllüsüyle sağlıklı bir yaşam için kararlılıkla çalıştığını belirten Öztürk, “Sağlıklı yaşamı önceliklerimiz arasına almalıyız” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluş günü olan 7 Nisan, zihnen ve bedenen iyi olma haline dikkat çekmek için her yıl “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanıyor. 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle açıklamada bulunan Öztürk, bağımlılıkların sağlığımıza etkileri konusunda bilgiler paylaştı.
“Vücudumuzun ve zihnimizin sağlığına dikkat ederek daha güçlü yarınlar inşa edebiliriz” diyen Öztürk, “Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarıyla ilgili bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürütüyoruz. Faaliyetlerimizin temel gayesi; insanlarımızın iyi ve sağlıklı olabilmesi, yarınlara umutla erişebilmesi. Bağımlılık riskinden uzak bir yaşam sürülmesi, olumlu alışkanlıklar kazanılması, riskli ortam ve durumlardan korunmak, sağlıklı bir gelecek için kritik öneme sahip” diyerek Yeşilay’ın misyonuna vurgu yaptı.
Tütün kullanımının yılda 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtığını ve en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olduğunu ifade eden Öztürk, tütün kullanımının bazı kanserler, kalp krizleri, felçler ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi solunum yolu hastalıkları dâhil olmak üzere birçok hastalığın başlıca sebebi olduğunu dile getirdi.
Sigaraya bağlı ölümlerin 1,2 milyondan fazlasının pasif içicilikten kaynaklandığını ve bunların 65 bininin ise çocuklar olduğunu belirten Öztürk, Yeşilay’ın T.C. Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiği “BIRAKABİLİRSİN” mobil uygulamasında tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlere ihtiyaç duydukları destekleri sunduklarını söyledi.
Öztürk, “Tütün bağımlılığı konusunda destek almak ya da bırakma süreci hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birey veya yakınları 115 YEDAM Danışma Hattı’nı arayarak ücretsiz danışmanlık desteği alabilirler. Doğrudan BIRAKABİLİRSİN uygulaması üzerinden de Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) bağlanarak alanında uzman kişilerden canlı destek alabilirler” dedi.
“İnsanın en değerli hazinesi sağlığıdır”
Sağlığın sadece beden sağlığı olmadığına ve bütünsel bir iyilik hali olduğuna vurgu yapan Öztürk, “İnsanın en değerli hazinesi sağlığıdır. Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığının vücudumuza verdiği zararların etkisi ise tartışılmazdır. Bunun yanında tüm bağımlılıklar önlenebilir. Toplumsal hayatımızın ve sağlıklı aile yapımızın yarınlara taşınması, ancak bağımlılıklardan uzak ve sağlıklı yaşam ilkesini benimsemiş gençler yetiştirmekle mümkün. Yeşilay ailesi olarak, önleme faaliyetlerimiz kapsamında hayata geçirdiğimiz bilimsel ve kanıta dayalı eğitimlerimizden, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM), Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM) ve Yeşilay Yaşam Becerileri (YYB) programlarıyla her yıl milyonlarca öğrenci ve yetişkini bağımlılıklara karşı bilinçlendiriyor, risk grubundaki öğrencilerde eğilimlerin bağımlılığa dönüşmemesi için psikososyal çözümler üretiyoruz. Genç nesillere, kurucumuz Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın ifadeleriyle ‘insanı alçaltan, dimağının asaletini bozan, neslini çürüten’ bağımlılıklara nasıl ‘Hayır!’ diyeceklerini öğretiyoruz” diye konuştu.“Yürüttüğümüz tüm iletişim kampanyaları, etkinlikler, kültür ve sanat faaliyetlerinin yanı sıra hazırladığımız eğitim programlarıyla da öncelikli hedefimiz, çocuklarımız başta olmak üzere tüm insanlarımızda sağlıklı yaşam bilinci kazandırmak” diyen Öztürk, hem depresyonun hem de bağımlılığın önlenmesinde sporun ve sanatın gücüne dikkat çekti.
Öztürk, “Gençleri uyuşturucudan ve alkolden uzak tutmanın en önemli yollarından biri de onları spora yönlendirmek. Fiziksel aktiviteler hem bağımlılıkları önlemede hem de tedavi programlarında önemli rol oynuyor. Yeşilay olarak Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması, Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması gibi sanatsal faaliyetlerle toplumun dikkatini bağımlılıklarla mücadeleye çekerken Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu gibi aktivitelerle de bisikletin sağlık açısından önemini vurguluyor ve bu keyifli sporu daha geniş kitlelere yaymak için yıl boyunca Türkiye genelinde bisiklet etkinlikleri düzenliyoruz” şeklinde konuştu.