Köşe Yazısı

ÜÇ ŞEY

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişçi’nin yeni yıl mesajı; “Türkiye Yüzyılında tarım ve ormancılık stratejik önemdedir. Uluslararası krizler nedeniyle 2022, dünyada birçok ülkenin güvenilir gıdaya erişimde güçlükler yaşadığı zorlu bir yıl oldu. Ülkemiz ise aldığımız tedbirler, eli öpülesi çiftçimizin, üreticimizin akıttığı alın ve akıl teri sayesinde bu yılı rekorlarla tamamladı. Bizler de ülkemizi her alanda olduğu gibi tarımda da daha ileriye götürmek için yeni ve önemli adımlar attık. Tarımsal hasılamız 2021 yılında 402 milyar TL olarak gerçekleşmiştir, 2022 yılı ilk 3 çeyreğinde 677 milyar TL’dir. Yine 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla yılın ilk 11 ayında 26,8 milyar dolarlık tarım ihracatı gerçekleştirdik. Bu yıl çiftçilerimize 40,4 milyar lira destek sağladık. Mart 2023’te ödenmesi gereken mazot ve gübre desteğimizi öne çekerek Kasım ayı itibarıyla ödemeye başladık. Alım ve fiyat garantisine dayalı Sözleşmeli Besicilik Projesi’ni hayata geçirdik. Bitkisel üretimde 127,6 milyon ton ile Cumhuriyet tarihinin rekoruna ulaştık. Şehirlerimizin kendi kaynaklarıyla ihtiyaç duydukları gıdayı üretmesine ve işlemesine imkân sağlayacak Kent Tarımı Uygulamaları’nı başlattık. Jeotermal kaynaklarımızın yanısıra güneş ve rüzgâr santralleri ile biyokütleden üretilen enerjiden faydalanılan Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri ile Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurulmasına yönelik çalışmalarımıza hız verdik… 16 içme suyu, 72 sulama, 50 yer altı depolama ve suni besleme tesisi yaptık…”.

Sayın Kirişçi, hayvan varlığında önemli artışlar sağladıklarını ve orman varlığını çoğalttıklarını da belirtti ve yeni yılımızı kutladı.

Bunlar güzel şeyler, güzel olan her şey alkışlanmalıdır.

TZOB verilerine göre geçen yıl şekere yüzde 164, una yüzde 129, süte yüzde 127, beyaz peynire yüzde 114, tavuk etine yüzde 101,2, kuru soğana yüzde 314,6, limona yüzde 202,8, domatese yüzde 106,2, kuru fasulyeye yüzde 108,7 zam geldi. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Sayın Hüseyin Demirtaş yakın zamanda kritik eşikte olan pamuk ve patateste de ithalatın zorunlu hale geleceğini öngörüyor. Sayın Demirtaş ayrıca çiftçi sayısının son 10 yılda yüzde 55 azaldığını ve çiftçi sayısının 1 milyon 800 bine düştüğünü, çiftçinin toplam borcunun 250 milyar lira civarına çıktığını da ifade etti. Dünya gıda fiyatları ortalaması bir önceki yıla yüzde 1 azaldı. Küresel gıda fiyat artışı yüzde 14, Türkiye’de bu oran yüzde 76,8… TMO, 2023 yılında teslim edilmek üzere 24 bin ton ham ayçiçek yağı ithal etti. Pirinç ithalatında gümrük vergisi 31 Ağustos 2023 tarihine kadar sıfırlandı. USK, üreticinin bir litre sütten 24 kuruş zarar ettiğini açıkladı. TÜİK verilerine göre süt üretimi yüzde 6,1 oranında azaldı. Peynir fiyatları et fiyatlarını geçti. Anaç inekler kesime gönderildi… Ocak ayında kırmızı ette karkas fiyatına iki kere zam yapıldı. ESK’nın satış mağazalarına yaklaşık 150 kg kuşbaşı ve kıyma gönderebildiği söyleniyor. Hayvan ithalatı için Avrupa’ya ve Brezilya’ya iki farklı ekibin görevlendirildiği yazıldı… “Tarlaları organize sanayi bölgesi olmasın” diye hukuk savaşı veren, sesini duyurmaya çalışan vatandaşlarımız var. Meraları belediye tarafından özel şirketlere satılan, Hürriyet Köyü sakinleri durumu Meclis’in önünde Sayın Cumhurbaşkanımıza iletti, çözüm bekliyor… Bu şekilde Türkiye, son 10 yılda toplam tarım alanlarının yüzde 5,22’sini, son 20 yılda ise yüzde 12’sini kaybetti…

Bunlar güzel olmayan şeyler, güzel olmayan her şey düzeltilmelidir.

Bu yıl henüz istenilen seviyede yağış gerçekleşmedi. Ülkemizde yağışların uzun süredir normalin altında bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Sanki kuraklık kapıyı çalıyor. Barajlarımızın doluluk oranı yüzde 30’lar civarında. 2022 Eylül-Ekim periyodunda İç Anadolu ile Trakya ve Ege Bölgeleri’nde başlayan kuraklığın, Kasım ayında Doğu Anadolu Bölgesi’ni de kapsadığı ve şiddetli kuraklığa dönüştüğü, bu durumun devam etmesi durumunda verim kaybının yaşanacağı ifade ediliyor. Üstelik bu sorun sadece bu yıla mahsus da değil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Erol Kesici, ülkemizin topraklarının yarısında aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı yaşadığını ve Dünya Su Stresi Haritası’na göre 2040 yılında ülkemizin su kıtlığı çekecek ve iklim krizinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olduğuna dikkat çekiyor.

Bu, sıkıntı yaratacak bir şey, sıkıntı yaratacak her şey için tedbir alınmalıdır.

Bir yanda söylenenler, diğer yanda söylenmeyenler ve korkular… Bu arada Sayın Kirişçi, “2023 yılında tarımda Türkiye’nin gelişmeye ve ilerlemeye devam edeceği, yeni başarılara imza atacağı, dünyaya damgasını vuracağı bir yıl olacağına yürekten inanıyorum…” ifadesini de kullanmıştı.

Bu, inancın gerçekleşmesi elbette güzel şeylerin çoğaltılması, güzel olmayan şeylerin düzeltilmesi, sıkıntı yaratacak şeyler için de gerekli tedbirlerin alınmasına bağlı…

Prof. Dr. Mustafa Bekmezci
1973 yılında Akşehir’de dünyaya gelen Dr. BEKMEZCİ, ilk ve ortaokul öğrenimini Akşehir’de, lise öğrenimini Kuleli Askerî Lisesinde tamamladı. 1995 yılında Kara Harp Okulu’ndan Sistem Mühendisi olarak mezun oldu. 2003 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı’nda yüksek lisans programını tamamladı. 2008 yılında Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalında doktora derecesi aldı. 2015 yılında doçent, 2020’de profesör olan Dr. BEKMEZCİ, halen Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Dekanlığı’nda görevini sürdürmektedir.

    İlgili başlıklar

    Köşe Yazısı

    Tarımda 5P!

    Türk Tarımını konuşurken, yazarken ve değerlendirirken bazı kavramlardan yararlanılmaktadır. Pazarlama, gelir dağılımı, sosyal güvenlik, destekler, ...

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir