Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
Köşe Yazısı

Dünya Çiftçiler Günü

14 Mayıs 1946, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP) kuruluş tarihi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun üyesi. IFAP’ın kuruluş günü olan 14 Mayıs üye olan bütün ülkelerde “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlanıyor.

Her yıl 14 Mayıs günü radyo ve televizyonlarda çiftçilerin sorunları dile getiriliyor. Tabii bu yılda da öyle oluyor, radyo-televizyon programları yapılıyor, sosyal medyadan çiftçilere güzelleme yapan mesajlar atılıyor. Bütün bu olup bitenlerden köylerinde yaşayan çiftçilerin haberdar olduklarını düşünmüyorum.

Yüksek maliyet düşük gelir…

Pandemiyi atlattık, üretim yeniden başladı derken bir yıl önce Rusya-Ukrayna savaşı patladı, ayçiçeği, buğday, gübre gibi stratejik ürünlerde tedarik zincirleri kırıldı ve söz konusu ürünler Türkiye’de pahalıya satılmaya başlandı. Koridorlar açılsa da fiyatlar düşmedi.

Daha on gün öncesine kadar dünya gıda fiyatları azalırken, Türkiye’de tam tersine arttı. Nedeni olarak, baskılanmasına rağmen, yine de yüksek seyreden döviz fiyatları, buna bağlı olarak dövizle ithal edilen girdi fiyatlarının yüksekliği ve düşük kar oranları ile para kazanamayan çiftçilerin üretimden vaz geçmek durumunda kalmasını gösterebiliriz.

Kutlu olsun!

Yine başa dönelim. Programların yapıldığı saatte üstelik bunlardan bihaber olan çiftçiler…

Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini, tohumunu, yemini kullanmaya,

Plansızlık nedeniyle bir yıl artan, ertesi yıl azalan fiyatlar yüzünden ne ekeceğini şaşırmaya,

Buna rağmen bir yıl boyunca uğraşıp didinip tarlasını sürerek, ekerek, dikerek, sulayarak, çapalayarak, hasat yaparak kaldırdığı ürünü aracılara neredeyse maliyetine satmaya,

Satmak ne kelime, bazen da kazıklanarak, parasını alamamaya,

Dünya kadar ülke pamuktan, buğdaydan, ayçiçeğinden para kazanırken, maliyet ve fiyat politikasızlığı nedeniyle bundan vazgeçmeye,

Örnekler çoğaltılabilmekle birlikte devam edecekler.

Bu şartlar altında,

Şayet,

Çiftçilerin günü kutlanabiliyorlarsa,

Ben de kutluyorum…

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
1961 yılında Kuşadası’nda doğdu. İlköğrenimini Kuşadası Yeniköy İlkokulu’nda, ortaöğrenimini İzmir Güzelyalı Ortaokulu’nda, liseyi İzmir İnönü Lisesi’nde tamamladı. 1984 yılında E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü’nden mezun oldu. 1987 yılında E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalından yüksek lisans, 1993 yılında da doktora eğitimini tamamladı. 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2003 yılında Profesör unvanını aldı. 2011-2016 yılları arasında Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu’nda müdürlük görevini üstlendi. Halen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL, aynı zamanda Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Süt ve Ürünleri, Çevre ve Çiftlik yönetimi daimi komite üyesidir. Üç dönem de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir