Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
Köşe Yazısı

Organik Süt Ürünleri

Gıdalarda organik kelimesi bambaşka bir tarım sistemi için kullanılıyor. Bu daha çok 1980 yılından sonra ivme kazanan sözleşmeli ve sertifikalı bir tarım sistemi.

Organik gıdalar üretilirken sanki gübre, ilaç kullanılmıyor diye bir yargı bulunuyor. Halbuki gübre de, ilaç da kullanılıyor. Ancak bunlar insan sağlığına, doğaya-çevreye zarar vermeyen, hayvan refahını öncelleyen doğal gübre ve ilaçlar. Bunlara hayvan gübreleri kullanımı, bitki zararlılarına tuzak kurulması ya da bağlara kükürt, ağaçlara göz taşı verme gibi uygulamaları örnek verebiliriz.

İlaç kalıntıları

Gıda sanayi içerisinde önemli bir yer tutan süt ve ürünleri beslenme fizyolojisi ve sağlık açısından çok önemli. Ancak tüm yararlı özelliklerine ve önemine rağmen, konvensiyonel üretimin kaçınılmaz bir sonucu olarak içerdikleri kalıntı maddeler sağlık açısından önemli problemler oluşturabiliyor. Bu problemi ortadan kaldırmak amacıyla diğer gıdalarda olduğu gibi organik süt ürünleri tüketimine olan talep de hızla artıyor. .

Organik süt üretimi sırasıyla organik yem bitkileri üretimi ve organik hayvan yetiştirme-beslemenin iyi bir şekilde gerçekleştirilmesiyle başarılıyor. Kısacası organik bitkisel üretimin ve organik hayvansal üretimin olmadığı yerlerde organik süt üretiminden söz edilemez.

İnsana-hayvana-doğaya dost üretim

Yapılan araştırmalar organik süt üretiminin sağlıklı süt ve ürünleri elde edilmesinin yanı sıra doğal çevreye dost bir üretim şekli olduğu ortaya konmuş. Organik süt üretiminde hayvan beslemede uygulanan stratejilerin çevre üzerine de olumlu etkileri bulunuyor

Organik süt üretiminde arazi kullanımı artarken tarım ilacı kullanımı azalıyor. Tarım ilaçlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra suda ve karada yaşayan diğer canlılar üzerinde de toksik etkileri bulunuyor. İlaçların çevreye yayılması doğadaki biyoçeşitliliğin azalmasına neden oluyor.

Hayvancılık geliştirilmeli

Organik süt üretiminin artması için öncelikli olarak organik tarımın ve hayvancılığın gelişmesi gerekiyor. ABD ve Avrupa’da uygulanan organik tarım sistemleri hızla gelişirken, ülkemizde halen bazı aksaklıklar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi de Türkiye’de halen hayvancılığın çözümlenmesi gereken önemli sorunlarının var olması. Ancak organik üretim yoluyla bu sorunların çözümleneceği düşünülmemeli.

Organik tarım ve hayvancılık ile süt üretimine gereken önem verilir, çiftçiler bu konuda teşvik edilir ve yönlendirilirse Türkiye de de kaliteli organik süt ürünleri elde etmek olası olacak.

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
1961 yılında Kuşadası’nda doğdu. İlköğrenimini Kuşadası Yeniköy İlkokulu’nda, ortaöğrenimini İzmir Güzelyalı Ortaokulu’nda, liseyi İzmir İnönü Lisesi’nde tamamladı. 1984 yılında E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü’nden mezun oldu. 1987 yılında E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalından yüksek lisans, 1993 yılında da doktora eğitimini tamamladı. 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2003 yılında Profesör unvanını aldı. 2011-2016 yılları arasında Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu’nda müdürlük görevini üstlendi. Halen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL, aynı zamanda Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Süt ve Ürünleri, Çevre ve Çiftlik yönetimi daimi komite üyesidir. Üç dönem de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir