HaberlerTarım

%1 Karbon Artırımı Ne İşe Yarar?

Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesindeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü atıkların doğaya dönüşünde öğrencilerini bilinçlendirmek üzere önemli bir işbirliğine imza attı. Üniversite öğrencileri müfredata eklenen bu yeni ders ile atıkların toprağa geri döndürülmesi konusunda farkındalıklarını artıracak. Konu, BAP- Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamına da alınarak yeni projeler geliştirilecek. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Özge Seçmeler, eğitim açısından konunun önemini şöyle anlattı: “Yaşanan depremler sonucunda yenilenecek şehir planlarının küresel ısınma etkileri göz önünde bulundurularak tamamen eko-kent projeleri olarak değerlendirilmeleri kritik önem taşıyor. Okullarda ve üniversitelerde ekolojik eğitimin yaygınlaşması hatta pratiğe dökülmesi bazı ülkelerde başarıya ulaşan ‘ekolojik şehir planlamasına’ geçişte yerel halkın katkısını artıracak bir etken.  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak mutfak atıklarından yenilikçi ürün geliştirme temalı bitirme projelerinde öğrencilerimizden gelen özgün fikirleri daha konsantre bir programlama ile proje bazlı bir dersi müfredata ekliyoruz. Sıfır atık yaklaşımı ile restoranlarda mutfak reçetelerinde değerlendirilemeyen organik atıklarından kompost üretimi ve üretilen kompostun kalitesini de içeren bir dersi müfredata alıyoruz.” “Atıkların %99’u dönüştürülebiliyor”

Kompost üretiminin çevresel etkileri üzerine bilimsel araştırma yapan İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürel Tekelioğlu da bitkilerin ihtiyacı olan fosfor, potasyum ve nitrojenin bu yöntemle en iyi şekilde karşılanabildiğine işaret etti. Atıkların %99 gibi yüksek bir oranla dönüştürülebildiğini kaydeden Dr. Tekelioğlu, “Güvenli ve tutarlı şekilde toprak yapısı korunuyor. Bokashi Kompost ile beslenmiş toprakta haşere ve sinek oluşumu da engelleniyor. Çölde domates bile yetiştirebilirsiniz” dedi.

“Bitki, güneş enerjisinden %20 daha fazla yararlanıyor”

İşletmeci ve yönetici şef adaylarının mutfaklarını çok daha verimli yönetmelerini hedefleyen programın ilk dersi ise Dr. Semra Kaymak’ın katıldığı uygulamalı “Bokashi Kompost” yapımıyla gerçekleştirildi. İsviçre Basel’de yaşayan Dr. Semra Kaymak, İsviçre’de her kantonda kompost üretim merkezleri olduğuna dikkat çekerek, “Orada evlerde bu sayede hiç atık oluşmaz, mutlaka toprağa döner” bilgisini verdi. Verimli tarım üretimi konusunda uzman bir isim olan Dr. Semra Kaymak, “Kompost malzeme ile beslenmiş toprakta yetişen bitki, güneş enerjisinden %20 daha fazla yararlanıyor. Sıfır atık ile iklimin korunmasına evde başlanır. Toprak, pestisit ve mineral gübre üretimi ve taşınmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını azaltır” diye konuştu.

Kompostun faydalarını sıralayan Dr. Semra Kaymak, “Toprağın organik kısmı %5 civarında olmalı ki inorganik gübre minimum miktarda kullanılsın ve sağlıklı bitkiler yetiştirilebilsin. Ancak bu oran ülkemizde %0,5 -1,5 arasındadır. Kompost yaparak toprağa verdiğimizde toprağın organik kısmını artırmış oluyoruz. Böylece hem organik atıklar değerlendirilmiş oluyor hem de toprağın kalitesi ve verimliliği artırılıyor ve nefes alması sağlanıyor. Toprak, bu sayede buharlaşmayı azaltarak daha fazla nem tutar, fazla suyu çekerek erozyonu da önler. 1 hektar alanda toprağın karbon oranını %1 arttırarak, 170 ton fazladan su tutulmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca cüzdanınız için de fayda sağlar; ticari gübreler, toprak düzenleyiciler ve böcek ilaçlarından tasarruf edilir” şeklinde konuştu.“Bitkiler, kimyasal gübrenin ancak %18-45’i kullanabiliyor”

Tarımda en büyük kayıplardan birinin inorganik gübrelemede olduğuna dikkat çeken Dr. Semra Kaymak’a göre, kompost neredeyse her yerde kimyasal gübrelerin yerini alabilir. Böylece suni gübre üretimi, uygulanması ve çevresel zararları önlenmiş olur.  Kaymak, “Kimyasal gübre kullanıldığında ancak %18-45’i bitkiler tarafından kullanabiliyor. Geri kalanı yağmur ile yeraltı sularına taşınır veya atmosfere karışır ve kirliliğe sebep olur. Oysa doğal kompostlar, tarım ilaçlarıyla toprağa sızan pestisitlerin etkisini bile azaltıyor. Topraktaki toksinleri etkisiz hala getirir. Toprağın PH dengesini sağlar” dedi. Kaymak, her türlü mutfak atığının değerlendirildiği Bokashi’nin Japoncada “fermente organizma” anlamına geldiğini belirterek, “Organik atıkların yararlı doğal mikroorganizmalarla bir anlamda turşulaştırılması, uygulaması en kolay ve ucuz yöntem. Zannedildiğinin aksine hiçbir kötü koku yapmaz. Bu sayede evdeki saksılarınızda ya da balkonda yapacağınız üretimlerde yüksek verim elde etmiş olursunuz. Tam fermentasyonu toprağa gömüldükten sonra olur. 2 hafta sonra bu toprakta her türlü bitki, çiçek ya da domateslerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Evdeki saksılarınızda doğal gübre olarak kullanabilirsiniz” değerlendirmelerini yaptı.

İlgili başlıklar

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir