Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
Köşe Yazısı

Ege Üniversitesinde Meyve Sulu Kombu Çayı Çalışması

Değerli dostlar,

Burada kombu çayı ile ilgili Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri Anabilim Dalında tamamlanan bir çalışmadan bahsedeceğim.

Bu çalışma, çeşitli meyve sularının katılması suretiyle kombu çayını daha içilebilir ve fonksiyonel hale getirmek amacıyla yapıldı. Çalışma bendenizin danışmanlığında Gıda Mühendisi Gülcan Açıkel tarafından tamamlandı. Denemeler Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Laboratuvarlarında gerçekleştirildi.

 

Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri Anabilim Dalı

Biraz Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri yüksek lisans programından bahsedeyim. Yukarıda da yazdığım gibi bu program Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı. Gündüz programı tezli, gece programı ise tezsiz. Elinde lisans diploması olan ve başvuru koşullarını sağlayan her meslek grubundan kişiler başvurabilir. Çalışıyorsanız ve gündüz devam etme şansınız yoksa gece programına yazılabilirsiniz.

Başvuru sonrası, belirli dönemlerde benim de içerisinde yer aldığım, beş kişilik jüri tarafından mülakat yapılıyor. Mülakatı geçen kişi önce programa kayıt yaptırıyor sonra da çalışmak istediği konuya göre kendisine bir danışman atanıyor. Dersler ve tez çalışması sonra gelen aşamalar.

Muhtemelen çoğunuz kombu çayını yeni duymuşsunuzdur. Fonksiyonel bir ürün olan kombu çayı da bitki kaynaklı, fermente, hafif tatlı ve hafif asidik bir içecek.

Tüketici beğenmeli

Bu çalışmada kombu çayına elma, elma-vişne, nar ve üzüm suyu ilave edilerek yeni bir ürün elde edildi. Takdir edersiniz ki yeni bir ürünün tüketilebilir olması için duyusal özellikleri yani tadı, konusu, görünüşü, kıvamı ve rengi son derece önemli. Ürün fizikokimyasal ve bakteriyolojik açıdan mükemmel olsa da, tüketilebilir değilse raflarda yerini alamıyor. O nedenle öncelikle duyusal yönden yapılan yorumlardan bahsedeceğim.

Bölüm öğretim elemanlarından oluşan panel grubu tarafından yapılan duyusal analizler sonucunda tat-lezzet açsısından depolamanın ilk gününde nar suyu ile hazırlanan, kombu çayı en çok beğenilen örnek oldu.

Yedi günlük raf ömrü arttırılabilir

Ancak tüm örneklerin duyusal açıdan raf ömürleri yedi günü geçmedi. Yani meyve suları ile çalışmada olduğu gibi üretilen kombu çayları mutlaka yedi gün içerisinde tüketilmeli. Yedi gün sonrasında aşırı sirke kokusu ve tadı ürünü tüketilemeyecek duruma getiriyor.

Raf ömrünün uzatılması yani sirke tat ve kokusunun geciktirilmesi için meyve sularının pastörize edilmesi, ikinci fermantasyonda şeker kullanılmaması gerektiği sonucuna varıldı.

Nasıl üretilirse üretilsin farklı meyve suları kullanımının kombu çaylarının sürdürülebilir beslenme alışkanlıklarına katkı sağlayacağı sonucuna varıldı.  

Yine kombu çayı üretiminde farklı meyve sularının kullanılması veya sebze- meyvelerce zenginleştirilmesi üzerine daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Zira alternatif kaynakların kullanılması, sadece geleneksel kombu çayı ürünlerinin duyusal özelliklerini zenginleştirmekle kalmayıp, daha fonksiyonel bir içecek eldesine de olanak sağlayacak.

Sektörün ilgilenmesi dileklerimle…             

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
1961 yılında Kuşadası’nda doğdu. İlköğrenimini Kuşadası Yeniköy İlkokulu’nda, ortaöğrenimini İzmir Güzelyalı Ortaokulu’nda, liseyi İzmir İnönü Lisesi’nde tamamladı. 1984 yılında E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü’nden mezun oldu. 1987 yılında E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalından yüksek lisans, 1993 yılında da doktora eğitimini tamamladı. 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2003 yılında Profesör unvanını aldı. 2011-2016 yılları arasında Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu’nda müdürlük görevini üstlendi. Halen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL, aynı zamanda Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Süt ve Ürünleri, Çevre ve Çiftlik yönetimi daimi komite üyesidir. Üç dönem de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir