HaberlerTarım

Bakliyat Köyleri’ne Yenisi Eklendi

Türkiye’nin önde gelen bakliyat üreticisi Reis Gıda sürdürülebilir tarım vizyonunu genişleterek büyütmeye devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde başlattığı “Bakliyat Köyleri” projesine bir yenisini daha ekleyerek, Ordu ilinin Akkuş ilçesinde coğrafi işaretli ve organik şeker fasulyesi üretimine başladı. Proje kapsamında yerel toplulukları destekleyerek, özellikle kadın ve genç çiftçiler başta olmak üzere yerel üreticileri güçlendirmeyi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmeyi hedefliyor.

Bakliyat tüketiminin ve üretiminin arttığı günümüzde, yerel üreticiyi destekleyen, toprakların korunmasına ve tarımsal üretim çözümlerine katkıda bulunan, çiftçilere gerekli eğitimleri sağlayarak ekonomik faydalar sunan projeler ile üretim gerçekleştirdiklerini ifade eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis, “Her tohumumuz sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için atılmaktadır. Bugün Akkuş Ceyhanlı Köyünde ekilen her bir tohum, bizim için yalnızca bir ürün değil, aynı zamanda sürdürülebilir ve sağlıklı bir geleceğin teminatıdır, gelecek nesillerimiz için bereketli yarınların müjdecisi olacaktır. Yerel çiftçilerimizin gelirlerini arttırmak amacıyla sözleşmeli üretim modelimizi genişletiyoruz. ‘Tarladan Sofranıza Sürdürülebilir Lezzet’ vizyonu çerçevesinde geliştirdiğimiz sözleşmeli üretim modelimiz, çiftçilere ekonomik güvence sağlarken, aynı zamanda tarım teknikleri konusunda eğitimler sunuyor. Bakliyat köylerimizde uyguladığımız bu model sayesinde üreticilerimiz daha fazla ekim yaparak üretimlerini artırma fırsatı buluyorlar. Yerli üretimin güçlendirilmesi ve tarımsal biyoçeşitliliğin korunması, şirketimizin öncelikli hedeflerindendir. Bu yeni projelerle, Türkiye’nin dört bir yanındaki bakliyat ekim alanlarını genişleterek hem çiftçilerimizin refahını artırmayı hem de ülkemizin tarımsal potansiyelini maksimize etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Ordu’nun Akkuş ilçesinde yetişen şeker fasulyesi, toprağın humuslu ve killi yapısından, 750-1.400 metre arasında değişen rakımından ve bölgenin benzersiz iklim koşullarından dolayı kendine has, eşsiz bir tada sahiptir. Bu fasulye, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda erken pişme özelliği, ince kabuk yapısı ve yüksek vitamin değeri ile de öne çıkmaktadır. Akkuş’un doğal koşulları, yıl boyunca aldığı bol yağış ve ideal sıcaklık dengesi, bu özel fasulyenin kalitesini ve besin değerini artırır. Şeker fasulyesi, sofralara sadece lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı beslenme için önemli bir kaynak sunar. Akkuş’un iklimi ve doğal koşulları, bu fasulyeye kazandırdığı özgün lezzeti ve besleyici değeri ile ayrı bir yere sahiptir.

Akkuş şeker fasulyesinin önceki yıllarda 5-10 ton kadar üretimi yapılırken günümüzde 947 tonlara kadar ulaşan bir üretim yapılmaktadır. 2010 yılında coğrafi işaret tescili alınan fasulyenin şimdi dünyaya tanıtımı ile birlikte üretiminin daha fazla artacağı öngörülmektedir.

Işılay Reis Yorgun, “Reis Gıda olarak, geleceğe taşınacak olan değerli bir miras olarak gördüğümüz ata tohumlarını, gelecek nesillere aktarmanın gururunu yaşıyoruz. Yeni ekim sezonumuzda, her bir tohum umut olacak, her bir filiz ise yeni bir başlangıç. Bu süreçte, geleneksel tarım yöntemlerinin modern tekniklerle harmanlanması, toprağın verimliliğinin korunması ve çiftçilerimize sağlanan eğitimlerle tarımın sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızla, hem doğaya saygılı bir üretim modelini benimsemekte, hem de sağlıklı ve güvenilir gıdalar sunarak toplum sağlığına katkıda bulunmayı amaçlamaktayız” diye konuştu.Bakliyat Köyleri

Reis Gıda’nın Bakliyat Köyleri projesi, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek ve yerel çiftçilere kaynak sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir girişim. Proje, tarımsal biyoçeşitliliği koruma ve yerli üretimi teşvik etme hedefleriyle, yerel toplulukları destekleyerek gıda güvenliği ve beslenme üzerine olumlu etkiler yaratmayı amaçlıyor. Özellikle Bolu, Samsun, Niğde ve Çanakkale gibi bölgelerde aktif olarak devam eden bu köyler hem coğrafi olarak genişliyor hem de yerel ekonomilere katkı sağlıyor. Bu köylerde yetiştirilen baklagiller, az su ve gübre ihtiyacıyla çevre dostu bir alternatif sunarken, toprağın verimliliğini de artırarak korunmasını sağlıyor.

İlgili başlıklar

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir