Köşe Yazısı

Koyunlarda Mikoplazma Ovis

Mycoplasmalar (mikoplazma) hayvanlarda çok tehlikeli hastalıklar oluştururlar. Hücre duvarı olmayan bir mikroorganizma olduğundan bilinen ve yaygın olarak kullanılan birçok antibiyotikten etkilenmezler. O yüzden de verdikleri zarar ciddi boyutlara ulaşır.

Koyunlarda en çok görülen mikoplazma enfeksiyonu Mycoplasma agalactiae adı verilen mikroorganizmanın sebep olduğu enfeksiyondur. Agalaksi (sütkesen) hastalığı olarak bilinen bu enfeksiyonun dışında Mycoplasma ovipneumoniae enfeksiyonları da özellikle pneumoni (zatürre) olarak karşımıza çıkar. Mycoplasma ovis ise çok farklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu mycoplasma kan dokusuna tutunan (haemotropic=hemotropik) mycoplasmalardan biridir. Diğer mycoplasma’lardan farklı olarak alyuvarların dış yüzeylerine tutunur. Alyuvarlar (eritrosit) parçalar. Eritrositleri parçaladığı için sarılık (icterus) ve kansızlığa (anemi) yol açar.

Tabii ki alyuvarların parçalanması sonucunda dokulara giden oksijenin azalmasıyla birlikte, özellikle gençlerde, halsizlik ve uzun yürüyüşlerde kesilme, sürünün gerisinde kalma gibi sorunlar gözlenir. Zayıflama, kondisyon eksikliği, büyümede geri kalma, tüy dökülmesi gibi belirtiler de ortaya çıkar.

Mycoplasma ovis eski adıyla Eperythrozoonosis ovis enfeksiyonları gençlerde belirti gösterecek şekilde ortaya çıksa bile daha yaşlılarda asemptomatik (belirti göstermeden) vücuda yerleşmiş olabilir.

Diğer mycoplasmalar kadar yaygın görülmez. Ama ülkemizde görüldüğü bildirilmiştir (S. Özübek).

Bulaşma kenelerle olur. Fakat aşı ve küpeleme esnasında ya da alet-malzeme ile de bulaşma olabilir.

Hastalığın diğer belirtilere ek olarak abortusa (düşüğe, yavru atmaya) sebep olabileceği de bildirilmektedir. Teşhis; diğer belirtiler de göz önüne alınarak ve laboratuvar tahlili yapılarak konulabilir.

Hastalık klinik belirtiler ve özellikle sarılık yönünden birçok hastalıkla karıştırılabilir. Örneğin; theileriosis, anaplasmosis, babesiosis (ağrıma, kırçan), leptospirosis, basiller ikterohemogbinüri (Clostridium haemolyticum enfeksiyonu), lupinosis (acı bakla zehirlenmesi), bakır zehirlenmesi klinik olarak karışabileceği hastalıklardır. Bu durumda kesin teşhis için laboratuvar tahlili istenmesi şart olmaktadır.

Mycoplasma ovis (Eperythrozoonosis ovis) enfeksiyonunun tedavisi vardır. Tedavide oxytetracycline (oksitetrasiklin), tilmicosin ve florfenicol etken maddeli antibiyotikler kullanılır.

Mycoplasma ovis’in zoonotik potansiyeli olduğu yani insanlara bulaşabileceği bildirilmektedir. Özellikle direnç sistemi zayıflamış kimselere bulaşmalar olabileceği göz önüne alınmalıdır.

Tahir S. Yavuz
Tahir S. Yavuz 1957 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gemlik’te tamamlayan Yavuz, lise öğrenimini Bursa Erkek Lisesi’nde 1974 yılında tamamladı ve aynı yıl İstanbul Veteriner Fakültesi’nde öğrenimine başladı. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu. 1983 yılı Nisan ayına kadar Bursa Hayvan Hastanesi’nde Veteriner Hekimlik, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde asistanlık yaptı. 1983-1988 yılları arasında Pınar Et’in kuruluş ve işletmesinde görev aldı. Pınar Et’te çalıştığı yıllarda tanıştığı meslektaşlarıyla 1988 yılında Ege Vet’i kurdu. 1988-1998 yılları arasında Amerikan Yemlik Tahıl Konseyi’ne danışmanlık hizmetleri verdi. Ege Vet Genel Müdürü olarak görev yaptı. Ata Fen ve Sürü Yönetimi şirketlerinin kuruluşunda yer alan Yavuz, mesleği ile ilgili olarak çok sayıda makalelerini 2009 yılında “Meslekte 30 yıl” ve 2014 yılında “Meslekte 35 yıl” kitaplarında topladı ve yayınladı. Daha sonra 12 adet kitabı yayınlandı. Mesleğiyle ilgili gazetelerde, dergilerde, internette köşe yazıları halen yayınlanmakta ve çeşitli TV programlarında bilgilerini paylaşmaktadır. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok mesleki örgüte üye olan Yavuz, bir dönem İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeliği yapmıştır. SETBİR Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürütmektedir. Yavuz, VİSAD, İZSİAD, İzmir Tarım Grubu ve TAGYAD üyeliklerini de sürdürmektedir. Yavuz, Veteriner Hekim Dr. Nuran Yavuz ile evlidir.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir