Yazın, Ayran İçin
Sıcak geçen yaz aylarında susuzluğu giderecek, protein, mineral ağırlıklı beslenme sağlayacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi gerekiyor. Bu yazıda yukarıdaki tanıma tam olarak uyan ve süt ürünleri arasında yer alan ayrandan bahsedeceğim.
Tansiyonu olmayanlar için tuzlu ayran
Bir kere sıcak günlerde insanların ter yoluyla kaybettikleri su ve tuzu mutlaka sıvı tüketerek geri kazanmaları gerekiyor.
Bu sıvının tuz açısından zengin olması büyük önem taşıyor. Bu tanıma uyan en önemli içecek de “ayran” Çünkü ayran dışındaki hiçbir sıvıya tuz katılıp içilmiyor. Ayrandaki su ve tuz iyi bir karışım. O nedenle düşük tansiyonluların tuzlu ayran içmeleri tavsiye edilirken, yüksek tansiyonu olanların ise tuzsuz tüketmeleri gerekiyor.
Ayranın yararları
Bunun dışında ayranın saymakla bitmeyen birçok yararı daha bulunuyor; Şekersiz ve az yağlılar tercih edildiği için şeker hastaları ve diyet yapanlar için son derece uygun.
Ekşi olduğu için hem mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engelliyor hem de elemine edilmelerine yardımcı oluyor. Böylece sıcaklarda daha sık görülen ishal, mide ve bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavilerine yardımcı oluyor.
Yoğurttaki yararlı bakterilerin kolesterolü azaltmaya yardımcı olan etkisi ayranda da bulunuyor.
Sütteki proteinler de ayranda mevcut. Yine kalsiyum, fosfor ve potasyumca zengin olduğu için kemik ve dişlerin sağlığının korunmasına katkısı bulunuyor. Yağlı olanları korona virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendiren, direnç sağlayan A,D, E, K vitaminleri açısından oldukça zengin. Yine içeriklerinde az da olsa C vitamini ile ısıya dayanıklı bazı B vitaminleri de bulunuyor.
Yoğurdu sevmeyenler, genellikle tuzlu ve ekşi olduğu için ayranı tercih ediyorlar. Bu da beslenebilmeleri için onlara iyi bir avantaj sağlıyor.
Ancak ayran ve kefir satın alınırken mutlaka etiket bilgilerine bakılmalı. Etiket bilgileri olmayan ya da eksik olan, aşırı ekşimiş, kapağı şişmiş, son kullanma tarihi geçmiş olanlar tüketilmemeli.
Bir de bir bardak ayran ve kefir içildiğinde; köylü, süt üreticisi, sanayici, işçi, tedarikçi, mühendis, tekniker ve teknisyen gibi süt sektöründen gelir sağlayanların desteklendiği de unutulmamalı.
Sağlığınızı koruyun…