Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
Köşe Yazısı

Yazın, Ayran İçin

Sıcak geçen yaz aylarında susuzluğu giderecek, protein, mineral ağırlıklı beslenme sağlayacak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi gerekiyor. Bu yazıda yukarıdaki tanıma tam olarak uyan ve süt ürünleri arasında yer alan ayrandan bahsedeceğim.

Tansiyonu olmayanlar için tuzlu ayran

Bir kere sıcak günlerde insanların ter yoluyla kaybettikleri su ve tuzu mutlaka sıvı tüketerek geri kazanmaları gerekiyor.

Bu sıvının tuz açısından zengin olması büyük önem taşıyor. Bu tanıma uyan en önemli içecek de “ayran” Çünkü ayran dışındaki hiçbir sıvıya tuz katılıp içilmiyor. Ayrandaki su ve tuz iyi bir karışım. O nedenle düşük tansiyonluların tuzlu ayran içmeleri tavsiye edilirken, yüksek tansiyonu olanların ise tuzsuz tüketmeleri gerekiyor.

Ayranın yararları

Bunun dışında ayranın saymakla bitmeyen birçok yararı daha bulunuyor; Şekersiz ve az yağlılar tercih edildiği için şeker hastaları ve diyet yapanlar için son derece uygun.

Ekşi olduğu için hem mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engelliyor hem de elemine edilmelerine yardımcı oluyor. Böylece sıcaklarda daha sık görülen ishal, mide ve bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavilerine yardımcı oluyor.

Yoğurttaki yararlı bakterilerin kolesterolü azaltmaya yardımcı olan etkisi ayranda da bulunuyor.

Sütteki proteinler de ayranda mevcut. Yine kalsiyum, fosfor ve potasyumca zengin olduğu için kemik ve dişlerin sağlığının korunmasına katkısı bulunuyor. Yağlı olanları korona virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendiren, direnç sağlayan A,D, E, K vitaminleri açısından oldukça zengin. Yine içeriklerinde az da olsa C vitamini ile ısıya dayanıklı bazı B vitaminleri de bulunuyor.

Yoğurdu sevmeyenler, genellikle tuzlu ve ekşi olduğu için ayranı tercih ediyorlar. Bu da beslenebilmeleri için onlara iyi bir avantaj sağlıyor.

Ancak ayran ve kefir satın alınırken mutlaka etiket bilgilerine bakılmalı. Etiket bilgileri olmayan ya da eksik olan, aşırı ekşimiş, kapağı şişmiş, son kullanma tarihi geçmiş olanlar tüketilmemeli.

Bir de bir bardak ayran ve kefir içildiğinde; köylü, süt üreticisi, sanayici, işçi, tedarikçi, mühendis, tekniker ve teknisyen gibi süt sektöründen gelir sağlayanların desteklendiği de unutulmamalı.

Sağlığınızı koruyun…

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
1961 yılında Kuşadası’nda doğdu. İlköğrenimini Kuşadası Yeniköy İlkokulu’nda, ortaöğrenimini İzmir Güzelyalı Ortaokulu’nda, liseyi İzmir İnönü Lisesi’nde tamamladı. 1984 yılında E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü’nden mezun oldu. 1987 yılında E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalından yüksek lisans, 1993 yılında da doktora eğitimini tamamladı. 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2003 yılında Profesör unvanını aldı. 2011-2016 yılları arasında Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu’nda müdürlük görevini üstlendi. Halen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL, aynı zamanda Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Süt ve Ürünleri, Çevre ve Çiftlik yönetimi daimi komite üyesidir. Üç dönem de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir