Köşe Yazısı

Buzağı Septisemisi

Bu teknik bilgi, aslında, sadece buzağıların septisemisini değil kuzu ve oğlakların septisemilerini de kapsar.

Septisemi hastalık etkenlerinin kana karışarak vücudun geneline yayılması anlamına gelir.

“Eski yıllarda septisemi diye bir sorun vardı. Neyse ki yıllar içerisinde aşı ve antiserumlar ile bu sorun ortadan kalktı. Septisemi sebebiyle çok sayıda buzağı, kuzu ve oğlak kaybediyorduk. Şimdiki imkanlarla artık yavru kayıplarımız sona erdi” demeyi çok isterdim.

Ne yazık ki böyle diyemiyorum. Gerçekten aşı ve antiserumlarla septisemiden uzak durmak mümkün iken bu sorun hala devam ediyor.

Doksanlı yıllardan beri ülkemizde uygulamaya giren aşı ve antiserumlar sayesinde bu sorun çoktan tarih olmalıydı. Ama öyle olmadı. Buzağı, kuzu ve oğlak kayıplarımız sürüyor. Ben de bu duruma şaşırıyorum.

Haziran 2014’te “Buzağıları Mikroplar Öldürmez” başlıklı bir yazı yazmıştım. Görüyorum ki bir yol kat edemedik. Elimizdeki tıbbi olanaklarla 1 tane bile kuzu, oğlak, buzağı septisemiden kaybetmemeliyiz.

Doğuma 40 ve 20 gün kala 2 enjeksiyonla anneleri aşılayıp, doğum sonrası yavrulara ağız sütünü (kolostrumu) tam olarak içirirsek, antiserumunu yapıp, göbeğini dezenfekte edersek yavrular ölmez.

Yıllar önce bu olanaklar yoktu. Septisemiden yavru kaybetmek çaresiz bir durumdu. Buzağıları artık mikroplar öldürmüyor. Bilgisizlik ve ihmal öldürüyor.

Annelere doğuma yakın günlerde yapılan aşılar ağız sütünü (kolostrumu) zenginleştirir. En kısa süre içerisinde yavruların ağız sütünü alması, yavrulara sık ve bol ağız sütü verilmesi büyük önem taşıyor. Ancak ağız sütünün kalitesi belli başlı çiftlikler dışında ölçülmüyor. Diğer yandan bol ve sık ağız sütü verilmesi konusuna gereği kadar dikkat edilmiyor. Birçok işletmede yavrular annelerinin altına salınıyor. Böyle olunca yavrunun yeterince kolostrum alıp almadığı bilinmiyor. O yüzden doğumu takiben en kısa sürede hazır antiserum uygulanması kesinlikle şarttır. Ağız sütünün kalitesizliğini, verilmesindeki eksiklikleri, hataları antiserumla telafi etmek mümkündür. Hazır antiserumlar yavruların sağlığını garanti altına alır. Hatta antiserumların 1 hafta sonra tekrarı da önerilmektedir.

Göbek kordonunun dezenfeksiyonu ve bu işlemin 2 saat sonra tekrarı da ihmal edilmemesi gereken bir işlemdir.

Yukarıda sıraladığım uygulamalar eksiksiz olarak yapıldığında sadece septisemi değil göbek yangıları (omphalitis), eklem yangıları (arthritis, poliarthritis), beyin zarı yangısı (septik menenjit) önlenmiş olur.

Ayrıca septisemiden ölmeyen buzağıların ishalleri de büyük sorundur. Yeni doğanların ishali de (neonatal enteritis) önlenecektir.

Diğer yandan hayvancılık ile uğraşan üreticilerimizin sağlıklıları hastalardan ayırmaları gerektiğini öğrenmeleri lazım. Yavruların bulunduğu ortamda mikroorganizmalar hızla yayılmaktadır. Hasta olanların saptanması için iyi gözlem şart olup, görür görmez hasta olan diğerlerinden mutlaka ayrı bir yere alınmalıdır.

Yavruların kayıpları artık mikropların suçu değildir. Bilgiyle ve ilgiyle bu konu kolayca halledebiliriz.

Yavru kayıplarının kesin bir şekilde önlendiği, ithalata muhtaç kalmayan, kazançlı çiftliklere sahip bir ülke olmalıyız. Bunu yapabilecek her türlü olanağa ve bilgiye sahibiz.

Yapabiliriz.

Tahir S. Yavuz
Tahir S. Yavuz 1957 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gemlik’te tamamlayan Yavuz, lise öğrenimini Bursa Erkek Lisesi’nde 1974 yılında tamamladı ve aynı yıl İstanbul Veteriner Fakültesi’nde öğrenimine başladı. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu. 1983 yılı Nisan ayına kadar Bursa Hayvan Hastanesi’nde Veteriner Hekimlik, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde asistanlık yaptı. 1983-1988 yılları arasında Pınar Et’in kuruluş ve işletmesinde görev aldı. Pınar Et’te çalıştığı yıllarda tanıştığı meslektaşlarıyla 1988 yılında Ege Vet’i kurdu. 1988-1998 yılları arasında Amerikan Yemlik Tahıl Konseyi’ne danışmanlık hizmetleri verdi. Ege Vet Genel Müdürü olarak görev yaptı. Ata Fen ve Sürü Yönetimi şirketlerinin kuruluşunda yer alan Yavuz, mesleği ile ilgili olarak çok sayıda makalelerini 2009 yılında “Meslekte 30 yıl” ve 2014 yılında “Meslekte 35 yıl” kitaplarında topladı ve yayınladı. Daha sonra 12 adet kitabı yayınlandı. Mesleğiyle ilgili gazetelerde, dergilerde, internette köşe yazıları halen yayınlanmakta ve çeşitli TV programlarında bilgilerini paylaşmaktadır. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok mesleki örgüte üye olan Yavuz, bir dönem İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeliği yapmıştır. SETBİR Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürütmektedir. Yavuz, VİSAD, İZSİAD, İzmir Tarım Grubu ve TAGYAD üyeliklerini de sürdürmektedir. Yavuz, Veteriner Hekim Dr. Nuran Yavuz ile evlidir.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir