Köşe Yazısı

BM Yine Aynı Şeyi Yapıyor

Meşhur Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM) gelecek yılı yine Kooperatifler Yılı ilan etmiş. Halbuki 2012 yılında bir kere böyle bir şey yapmıştı. Şimdi belki de tarihinde ilk defa bir konuyu temcit pilavı gibi tekrar gündeme taşıyor. Hem de kooperatifçilik gibi bizce “lüzumsuz” bir konuyu bunca sorun varken en başa koyuyor. ÇOK ENTERESAN…

Bu tip kuruluşların entel dantel iddiaları oluyor. Sıfır açlık, yoksulluğun bitmesi gibi falan şeyleri söyleyip duruyorlar. Yıllardır eriyen buz üzerindeki zavallı ayıyı gösterip duruyorlar. Sanki önemli bir şeymiş gibi… Şimdi de, “Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya Kurar” sanıyorlar. Ama yine boş işler!

Oysaki biz ülkemizde kooperatifçilikte bunca gayrete rağmen neredeyse 70 yıldır doğru dürüst bir sonuç alamadık. Almanya’ya işçi olmak için, destek alabilmek için zorla kooperatif kurdurduk. Anayasaya koyduk, onlarca yasalar çıkardık ve defalarca yeniden düzenledik. Kooperatifçiliğe özel bakanlık, genel müdürlük, başkanlık, müdürlük gibi yapıları defalarca yeniden yapılandırdık. Hatta hızımızı alamadık Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Strateji Belgesi bile hazırladık. Sonuç ortada. Yanılıyor olamayız.

En azından “komünist işi kooperatifçilik bizim kültürümüzde yok” diyen onca “çok akıllı bilmiş” yanılıyor olamaz. Her ne kadar dünya tarihinde hiçbir sosyalist ülkede bir tane bile kooperatif kurulmamış ve kooperatifçilik 200 yıl önce Anadolu’daki imece kültürüne dayansa da niye yalan söylesinler ki? Faydalı bir şeye kötü demek için ya salak ya hain olmak gerek.

Yalnız bu konuda kafamızı karıştıran 93 yıllık bir uyarı var. Büyük Önder bile 1931 yılında “Müstahsillerin birleşmesinden şahsi menfaatlerinin haleldar olacağını düşünenler tabii şikayet edeceklerdir” diyerek sanki bizi bu çok bilmişlere karşı uyarmış. Aklıma Einstein’ın ön yargıyı aşmak atomu bile parçalamaktan zor sözü geliyor ama bunların farkına varmak bazılarımızın işine gelmiyor.

Zamanında İngilizler de bu kafadaymış. Kafaları karışıkmış. Sonunda düşe kalka gerçeği görmüşler. Sorunun varsa işbirliği (co operate) yap ya da öl demişler. Sonunda işbirliği yapanlar hayatta kalmış. Bugün İngilizler günlük hayatlarının hemen her alanında, ekonominin bütün sektörlerinde, karşılaştıkları hemen her türlü sorunun çözümünde, sorun sahiplerinin imece yaparak güçlenip sorunu çözmesi yöntemini uyguluyorlar.

Sonuç olarak; kooperatiflerin doğru araç olduğu konusunda bütün dünya mı haklı, yoksa hiçbir işe yaramaz olduğu konusunda biz mi haklıyız zaman içinde göreceğiz.

Gerçeği tarihi süreç içinde göreceğiz. Ama banim küçük bir endişem var. Tarih sorunlar karşısında ısrarla şikayet edip bir mucize olmasını beklerken kendi kendini yok edenlerin hikayeleri ile dolu.

Dr. Erhan Ekmen
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Su Ürünleri Bölümü’nde lisans ve Tarım Ekonomisi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Ekonomi lisans eğitimi aldı. Bunlara ilaveten mesleki alanda çok sayıda sertifikalı eğitime katıldı. Meslek hayatında 34 yılını tamamladı. TBMM’de 5 yıl Milletvekili Danışmanlığı ve THK’da Genel Başkan Danışmanlığı görevlerinde bulundu. Halen 28 yıldır görev yaptığı Tarım Bakanlığı’nda mühendis olarak çalışmaktadır. Bakanlıkta daha çok dış ilişkiler, Avrupa Birliği ve projeler ile ilgili işlerde ve tarımsal istatistik alanında çalıştı. AB’ye uyum çalışmaları kapsamında iki ayrı Fasılda (Malların Serbest Dolaşımı ve Balıkçılık Fasıllarında)Türkiye Müzakere Heyetinde yer aldı ve Brüksel’deki çalışmalara katıldı. AB ile ilgili birçok Alt Çalışma Grubu’nda başkan ya da üye olarak görev aldı. AB projelerinin hazırlanması, yürütülmesi ve değerlendirmesi ile ilgili çalışmalar yaptı. Bu kapsamda 1 yıl boyunca MFİB’de değerlendirme uzman olarak çalıştı. Ülkemizde tarım alanında bugüne kadar yapılan toplam 175 TAIEX eğitim faaliyetinin 15 tanesini gerçekleştirdi. Yine ülkemizde tarım alanında yapılan toplam 21 AB Projesinin 2 tanesini hazırlayarak ülkemize 2,6 milyon avroluk hibe destek kazandırdı. Bu faaliyetler ilaveten yine mili bütçeli projeleri hazırladı. Doktora konusu olan “Üretici Örgütlenmesi” konusunda sahada rekabet gücü, değer zinciri alanlarında çalışmalarda bulundu. Çeşitli seminerlerde ve uluslararası konferanslarda mesleki konularda eğitimler vermekte ve sunumlar yapmaktadır. Tarım medyasında hem köşe yazarı hem de programcı olarak görev yapmaktadır. Halen tarım ile ilgili 1 gazete, 6 dergi ve 4 web sitesinde de köşe yazarlığı yapmaktadır. Bugüne kadar yayımlanmış 1 kitabı ve ağırlıkla kooperatifçilik konularda 1.000’den fazla makalesi bulunmaktadır. Ayrıca 3 ayrı TV kanalında periyodik televizyon programları hazırlamakta ve sunmaktadır. Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği’nde ve Türkiye Ziraatçılar Derneği’nde Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesidir. Tarım ve Gıda Etiği Derneği ve Afrika Yatırımcılar Konseyi üyesidir. Birkaç kooperatifin kurucusu ya da ortağıdır.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir