
BM Yine Aynı Şeyi Yapıyor
Meşhur Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM) gelecek yılı yine Kooperatifler Yılı ilan etmiş. Halbuki 2012 yılında bir kere böyle bir şey yapmıştı. Şimdi belki de tarihinde ilk defa bir konuyu temcit pilavı gibi tekrar gündeme taşıyor. Hem de kooperatifçilik gibi bizce “lüzumsuz” bir konuyu bunca sorun varken en başa koyuyor. ÇOK ENTERESAN…
Bu tip kuruluşların entel dantel iddiaları oluyor. Sıfır açlık, yoksulluğun bitmesi gibi falan şeyleri söyleyip duruyorlar. Yıllardır eriyen buz üzerindeki zavallı ayıyı gösterip duruyorlar. Sanki önemli bir şeymiş gibi… Şimdi de, “Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya Kurar” sanıyorlar. Ama yine boş işler!
Oysaki biz ülkemizde kooperatifçilikte bunca gayrete rağmen neredeyse 70 yıldır doğru dürüst bir sonuç alamadık. Almanya’ya işçi olmak için, destek alabilmek için zorla kooperatif kurdurduk. Anayasaya koyduk, onlarca yasalar çıkardık ve defalarca yeniden düzenledik. Kooperatifçiliğe özel bakanlık, genel müdürlük, başkanlık, müdürlük gibi yapıları defalarca yeniden yapılandırdık. Hatta hızımızı alamadık Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Strateji Belgesi bile hazırladık. Sonuç ortada. Yanılıyor olamayız.
En azından “komünist işi kooperatifçilik bizim kültürümüzde yok” diyen onca “çok akıllı bilmiş” yanılıyor olamaz. Her ne kadar dünya tarihinde hiçbir sosyalist ülkede bir tane bile kooperatif kurulmamış ve kooperatifçilik 200 yıl önce Anadolu’daki imece kültürüne dayansa da niye yalan söylesinler ki? Faydalı bir şeye kötü demek için ya salak ya hain olmak gerek.
Yalnız bu konuda kafamızı karıştıran 93 yıllık bir uyarı var. Büyük Önder bile 1931 yılında “Müstahsillerin birleşmesinden şahsi menfaatlerinin haleldar olacağını düşünenler tabii şikayet edeceklerdir” diyerek sanki bizi bu çok bilmişlere karşı uyarmış. Aklıma Einstein’ın ön yargıyı aşmak atomu bile parçalamaktan zor sözü geliyor ama bunların farkına varmak bazılarımızın işine gelmiyor.
Zamanında İngilizler de bu kafadaymış. Kafaları karışıkmış. Sonunda düşe kalka gerçeği görmüşler. Sorunun varsa işbirliği (co operate) yap ya da öl demişler. Sonunda işbirliği yapanlar hayatta kalmış. Bugün İngilizler günlük hayatlarının hemen her alanında, ekonominin bütün sektörlerinde, karşılaştıkları hemen her türlü sorunun çözümünde, sorun sahiplerinin imece yaparak güçlenip sorunu çözmesi yöntemini uyguluyorlar.
Sonuç olarak; kooperatiflerin doğru araç olduğu konusunda bütün dünya mı haklı, yoksa hiçbir işe yaramaz olduğu konusunda biz mi haklıyız zaman içinde göreceğiz.
Gerçeği tarihi süreç içinde göreceğiz. Ama banim küçük bir endişem var. Tarih sorunlar karşısında ısrarla şikayet edip bir mucize olmasını beklerken kendi kendini yok edenlerin hikayeleri ile dolu.