ÇevreHaberler

Gri Su Kullanımı Gündeme Geliyor

Gri su kullanımı, su kaynaklarımızın korunmasında etkili bir çözüm sunuyor. Çünkü evsel atık suların 2/3’ünü oluşturan gri suyu arıtıp depolayarak; bahçe sulamada, tuvalet rezervuarlarında ve temizlik amacıyla kullanmak ve böylece yaşam alanlarında tüketilen sudan yüzde 50 ila 80’lere varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, gri su kullanımının su krizi ile mücadeledeki rolüne ve gri su sistemlerinde güvenli depolamanın önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim krizi nedeniyle su kaynakları hızla tükeniyor. Uzmanlar, gelecekte su fakiri bir ülke olmamak için kullanılan suyun dahi her damlasının değerlendirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Gri su olarak adlandırılan kullanım suyu, tuvaletlerden gelen ve fosseptik atığı içeren siyah su haricindeki suları kapsıyor. Apartmanlarda, otellerde ve işletmelerde; duş alma, el yıkama, bulaşık veya çamaşır yıkama amacıyla kullanılan atık su, gri su olarak tanımlanıyor. Bahçe sulamada, tuvalet rezervuarlarında ve temizlik amacıyla kullanılan gri su ile yaşam alanlarında tüketilen sudan yüzde 50 ila 80’lere varan oranlarda tasarruf sağlanabiliyor.Osman Yağız, gri su kullanımının su krizi ile mücadeledeki önemine dikkat çekerek, “TÜİK’in yayınladığı 2022 yılı Su ve Atık Su İstatistiklerine göre; belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesine çekilen kişi başı günlük ortalama su miktarı 229 litre iken kişi başı günlük ortalama atık su miktarı 197 litre.

Atık suyun 2/3’ünü oluşturan gri suyun; bahçe sulamada, tuvalet rezervuarlarında ve temizlik amacıyla kullanılması sayesinde sudan yüzde 50 ila 80’lere varan oranlarda tasarruf sağlanabiliyor. Böylece gri su kullanarak hem kişilerin su ayak izini hem de su giderlerini düşürmek mümkün hale geliyor” dedi.Osman Yağız, konuşmasında, gri su sistemlerinde güvenli depolamanın önemine de dikkat çekerek, “Gri suyu toplayıp, DIN 4046 standardına uygun kalitede arıtıp, depolamak ve depolama işlemi sonrasında da suyun güvenlik ve sağlık kriterlerini karşılayabilmek gerekiyor. Ancak betonarme depolarda toplanan gri suyun kalitesini korumak mümkün olmuyorÇünkü aşırı sıcak ve soğuklarda dış ortam şartlarından ve UV ışınlarından etkilenen betonarme depolarda zaman içerisinde; pas, yosun ve bakteri oluşabiliyor. Bu durum ise filtrelenen gri suyun kimyasal yapısını bozduğu için hem yaşamı tehdit ediyor hem de çevresel bir tehdit oluşturuyor. Betonarme su depolama yönteminin bu olumsuz etkilerini önlemek için gri su depolama sistemlerinde ‘GRP su deposu’ kullanımı kritik önem taşıyor” diye konuştu.

İlgili başlıklar

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir