“‘Afganlar Olmasa Hayvancılık Biter’ Söylemi Safsata!”
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Gayret Mahallesinde hayvancılık yapan köylünün sorunlarını dinledi. Yem fiyatlarındaki artıştan dolayı hayvancılıkla uğraşanların zor durumda olduğunu ifade eden besici, Gürer’e yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
Gürer, hayvancılık sektöründe yaşanan daralmaya dikkat çekti. “Bölgede küçükbaş hayvancılık sınırlı da olsa devam ediyor. Ancak büyükbaş hayvancılık daha yaygın. Fakat yem fiyatlarının artması nedeniyle büyükbaş hayvancılık yapanların sayısı giderek azalıyor” diyen Gürer, kırsal kalkınmanın önemine vurgu yaptı.
Yetiştirici Ahmet ise hayvanlarını değerine satamadığını belirterek, “Yem girdileri çok pahalı. Eğer bize destek sağlanırsa kırsal kalkınır, şehirlerden kırsala göç başlar ve hayvancılıkla uğraşanların sayısı artar. Ancak gençler, mevcut durumda hayvancılığa yönelmiyor. Onlar köyde kalmak yerine dışarıda iş arıyor. Köyde genelde hayvancılıktan geçim sağlanıyor ama geçmişe göre gelirimiz azaldı” diye konuştu.“Mera Bulmakta Zorluk Çekiyoruz”
Küçükbaş hayvancılığı sürdürmekte zorlandıklarını ifade eden yetiştirici, meraların yetersizliğinden yakınarak, “Hayvanlarımızı yaymak için meraya ihtiyacımız var. Ancak meramız yok. Hasat sonrası tarlalara sokuyoruz. Şu an 50 kiloluk yem 650-700 lira arasında. Samanı kilogram hesabıyla alıyoruz; 2.500-2.600 lirayı buluyor. Yonca ise çok pahalı, ama yaptığımız masrafı karşılamıyor. Beyaz saman veriyoruz. Para kazanmıyoruz, başa baş gidiyor. Oğlum güder, gelinim sağarsa mal sahibi oluruz” dedi.
“Afgan Çobanlar Olmasa Hayvancılık Biter Söylemi Safsata”
Ömer Fethi Gürer, yetiştiricinin yaşadığı zorlukları dinlerken, sektördeki işgücü sıkıntısını ve Afgan çobanların etkisini gündeme getirdi. “Afganlar olmasa hayvancılık biter” söyleminin doğru olup olmadığını sorgulayan Gürer, “Kendi sürünüzü kendiniz yaymak zorunda kalıyorsunuz. Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sordu.
Afgan çobanların kalıcı bir çözüm olmadığını, aksine yüksek maaş talepleri nedeniyle maliyetleri artırdıklarını belirten yetiştirici, “Afgan çobanlar 50-60 bin lira aylık istiyor. Görüldüğü gibi ucuz bir işgücü değiller. Ben kendi işimi kendim yapınca daha avantajlıyım” dedi.
Gürer, “O zaman bu söylenenler safsata; Afganların Türkiye’de kalması için ileri sürülen bir söylem mi?” dedi.
Afganların varlığının bir zorunluluk gibi gösterilmesine tepki gösteren yetiştirici, “Bu seneye kadar ya da iki sene öncesine kadar Afganlar mı yapıyordu bu işi? Hayır, yine biz kendi çabamızla yapıyorduk. Annemiz babamız bu işi çalışarak yapıyordu. Kendi işimizi yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Son 15 yılda hayvancılık sektöründe kazançlarının düştüğünü belirten yetiştirici, “15 yıl önce geçimimizi rahatça sağlıyorduk. Bugün aynı şartlarda hayvancılık yapmak çok zor. Eskiden 2.000 lira kazanıyordum ve geçimimi rahatça sağlıyordum. Şimdi ise zar zor ayakta kalabiliyorum. Hayvancılığı mecburiyetten sürdürüyoruz; köyde başka ne yapabiliriz ki?” ifadeleriyle yaşadığı sıkıntıları paylaştı.Destek Talepleri ve Çözüm Beklentisi
Yetiştirici yem fiyatlarının düşürülmesi ve meraların artırılması yönünde taleplerini iletti. Gençlerin hayvancılığa yönelmesi için teşviklerin artırılması gerektiğini ifade ederken, bu alanda önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.
Gürer ise, “Hayvancılık yapan kimle görüşsek, ‘bu işin tadı kaçtı’ diye dert yanıyor. Beslenme ve ahır giderleri yanında işçilik, veteriner, aşı giderleri ile sürekli maliyetlerde artış olması bu işi yapanları da, ‘kazanmıyoruz’ noktasına taşımış bulunuyor. Hayvancılıkta artan sorunları gidermekte siyasi iktidarın görevidir. Başta yem olmak üzere fiyatlar sübvanse edilerek düşürülmelidir. Hayvancıkta sorunlar düşmeden et fiyatları da düşmez” dedi.