Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
Köşe Yazısı

Okul Sütü; Hemen Şimdi!

Geçenlerde bir televizyon kanalına konuk olarak süt sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıları anlattım. Yayında özellikle ilkokula giden çocukların iyi beslenemedikleri söylenince ben de ilk olarak “okul sütünün” acil olarak başlaması gerektiğini söyledim.

Okullar şu anda hijyen problemleri ve çocukların beslenememesi gibi sorunlarla anılıyorlar. Çoğu çocuğun beslenme çantaları boş. Çünkü aileleri düşük ücretlerle çalışmak zorundalar,  öyle olunca da ne aileleri çantalarına ne bir şey koyabiliyor nede bu çocuklar kantinden alışveriş yapabiliyorlar.

Gelecek nesil sağlıklı olmayabilir

Bu konu, gelecek nesillerin hem zihinsel hem de fiziksel olarak diğer ülkelerinkinden geri kalmalarını sebep olmasının kaçınılmaz olması gibi bir durumla karşı karşıya kalacağımıza işaret ediyor. Çoğu kronik hastalıkları nedeniyle kontrol altında tutulan ve mütemadiyen ilaç kullanan çocukların olduğu bir gelecek bizleri bekliyor gibi.

Halbuki…

…bunun çaresi var ve Türkiye de bu konuda tecrübeli. Hiç olmazsa ilkokul çocuklarının beslenmesi için günde onlara bir kutu süt vererek başlanabilir. Yani okul sütü başlatılmalıdır hem de acilen.

Özel grup

Bu konu son derece önemli ve okul çağındaki çocuklar özel bir grup olarak kabul ediliyor. Nedenlerine gelince. Okullar, çocukların evlerinden sonra toplu halde yaşamaya başladıkları ilk yerler, çocuk bu süre içinde öğrenme yoluyla yarışmalı ve mücadeleli bir ortamda yaşama hazırlanıyor, grup halinde bir arada bulunmaları kazaların, bulaşıcı hastalıkların artması ve hızla yayılması tehlikesini arttırıyor, okul yılları boyunca organizmaya büyük bir yük biniyor ve görme, işitme, sağlıkla ilgili diğer sorunlar ortaya çıkıyor.

Bu nedenlerle okul çağında koruyucu önlemlerin önemi büyük. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanması ile çocukların büyüme ve gelişmelerinin tam olması, vücut dirençlerinin artarak bulaşıcı hastalıklardan korunmaları, kolay öğrenmeleri ve başarılarının artması sağlanabiliyor. Beslenme ile ilgili olumlu davranışların edinilmesi tüm yaşamı boyunca sağlıklı olması konusunda önemli katkı sağlıyor. Bu nedenle okul çağındaki çocukların beslenmesi okul sağlığı hizmetlerinin bir parçası olmalı.

Okul sütünün yararları

İşte uygulanan okul sütünün çocuklara yararlarını sayarsak şunları söyleyebiliriz:

Çocuklar son derse kadar gerekli olan enerjiyi ve sıvıyı depolayamazlar,  teneffüslerde verilen süt bu eksikliği gideriyor,  çocukların önemli bir kısmı günlük yiyecekleriyle yeterli olan mineral maddeleri ve vitaminleri alamıyorlar, günlük besinlerle ancak yüzde 60–70’ini alıyorlar, geri kalanı da çocuklara süt içirilerek sağlanıyor,  çocuklarda süt tüketimi arttırılarak doğru beslenme kalıplarının gelişmesi sağlanıyor, çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırılıyor. Ayrıca beslenme saatlerinde devletin, sunduğu katkı, hem çocuklar arasındaki ekonomik eşitsizlik dengesini bir ölçüde sağlıyor.

Bu sayılanlar şu anda ülkedeki duruma ne kadar benziyor değil mi. O halde yineleyelim okul sütü hem de acilen…

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
1961 yılında Kuşadası’nda doğdu. İlköğrenimini Kuşadası Yeniköy İlkokulu’nda, ortaöğrenimini İzmir Güzelyalı Ortaokulu’nda, liseyi İzmir İnönü Lisesi’nde tamamladı. 1984 yılında E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü’nden mezun oldu. 1987 yılında E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalından yüksek lisans, 1993 yılında da doktora eğitimini tamamladı. 1993 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2003 yılında Profesör unvanını aldı. 2011-2016 yılları arasında Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu’nda müdürlük görevini üstlendi. Halen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL, aynı zamanda Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Süt ve Ürünleri, Çevre ve Çiftlik yönetimi daimi komite üyesidir. Üç dönem de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir