
Yumurta Etiketinde ‘Yarım Koli’ Dönemi!
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’e, Manisa-Turgutlu’da gezdiği pazar yerinde vatandaşlar alım güçlerinin düşmesinden, pazarcı ise ürünlerini satamamaktan dert yandı. Bir yumurta tezgahında artan maliyetlerden dolayı eleman çıkartmak zorunda kalan esnaf, vatandaşların alım gücünün düşmesiyle, tezgaha yumurtanın koli fiyatı yerine, yarım koli fiyatını astı. Deniz ürünleri satan bir pazarcı ise vatandaşın geldiği durumu, “Önceden kiloyla balık satıyorduk, bugün 50 sefer yarım kiloluk balık sattık. Önceden tek kişiye 2 kilo 3 kilo satardık, bu pazarda yarım kiloları bir kiloları görmezdik. İnsanların sıkıntısı olmasa bir kilo alır, yarım kilo tavayı kokutmaya değmez. İnsanlar artık rızkından kesiyor” sözleriyle özetledi.
Her geçen gün pazarlar daha da boşalırken, vatandaşlar alım güçlerinin düşmesinden, pazarcı ise ürünlerini satamamaktan dert yanıyor. Pazarcı çarkını döndürmek için tezgah açıyor, vatandaş ise sadece gramla ürün alabiliyor.“İnsanlar Artık Rızkından Kesiyor”
Bir yumurta tezgahında artan maliyetlerden dolayı eleman çıkartmak zorunda kalan esnaf, vatandaşların alım gücünün düşmesiyle, tezgaha yumurtanın koli fiyatı yerine, yarım koli fiyatını astı. Alım gücünün kötü olmasından dolayı esnafın halka yardım ettiğini söyleyen deniz ürünleri satan bir pazarcı ise durumu şu sözlerle özetledi: “Önceden kiloyla balık satıyorduk bugün 50 sefer yarım kiloluk balık sattık. Önceden tek kişiye 2 kilo 3 kilo satardık, bu pazarda yarım kiloları bir kiloları görmezdik. İnsanların sıkıntısı olmasa bir kilo alır, yarım kilo tavayı kokutmaya değmez. İnsanlar artık rızkından kesiyor. Resmen paradan dolayı yarım kilo alıyor. Tavayı kokuttuğuna değmez diyorum, ‘yok oğlum bu kadar’ diyor.”
“Sattığımızı Yerine Koyamıyoruz”
Fiyatlarda geçen yıllara oranla çok büyük artış yaşanmamasına rağmen vatandaşların peynir alamadığını ifade eden esnaf, Başevirgen’e dert yandı. Esnaf, “Ben üreticiyim, şu anda 210 lira maliyeti var. Çark dönsün diye eski mal fiyatından, 200 liradan satıyoruz. Bundan 7 sene önce 7 bin teneke peynir vardı şu anda bin 500 teneke peynir kaldı. Sattığımızı yerine koyamıyoruz” diye konuştu.“Ürünler Satılmıyor, Milletin Alım Gücü Yok ki Gelsin”
Zeytin satan bir esnafta, maaşların düşük kalmasından dolayı vatandaşların alım gücünün düştüğünü ifade etti. Bir kilo zeytin alanların artık yarım kilo alabildiğine dikkat çeken esnaf, “Satılmadığı için fiyat yükseltemiyoruz. Vatandaşı düşünüyoruz alsınlar diye ama yine alamıyorlar. Geçen seneye göre özellikle son 4 ayda satışlarımızda çok düşüş var. Normalde her hafta mal almaya gidiyordum artık 15 günde bir gidiyorum. İşler yarı yarıya düştü” dedi. Sakatat ürünleri satan bir esnafta işlerin düşüklüğünden şikayet etti. Kendi işini bırakıp asgari ücretle çalışmayı düşündüğünü belirten esnaf, “Ürünler satılmıyor. Milletin alım gücü yok ki gelsin” diye konuştu.
Bal satan bir esnafta vatandaşın alım gücünün olmamasından dolayı gramajları düşürdüklerini dile getirdi. Pazarın boş oluşundan da dert yanan esnaf, “Pazarda biz bizeyiz. Ürünleri küçülttükçe küçültüyoruz. Önceden 3 kiloluk, 5 kiloluk bal satardık şimdi 250 grama kadar düştük” şeklinde konuştu.“Asgari Ücrete Zam Değil, İlk Defa İndirim Yaptılar”
Asgari ücretin Aralık ayında 6-7 bin lira eridiğine dikkat çeken Başevirgen, “Asgari ücrete zam değil, ilk defa indirim yaptılar. Emekli maaşı 2002’de asgari ücretin bir buçuk katıydı. Asgari ücreti 22 bin lira yaptılar, emekli maaşının asgari ücretin bir buçuk katı yani 33 bin lira olması lazım. Çay simit hesabıyla gelmişlerdi” dedi.