Köşe Yazısı

Türk Somonun Hızlı Yükselişi

2017 yılındaki bir yazımızda “Karadeniz Somonu Gelecek Vadediyor” başlığıyla konuya değinmiş ve somonla ilgili bazı bilgileri paylaşmıştık [1]. Som yani somon balığının en önemli omega3 kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Norveç’in onlarca milyar dolarlık ihraç maddesi olarak dikkatleri üstüne toplamaktadır. Balığın ticari olarak böylesine ön planda olması, onun ticari olarak tescillenen ilk transgenik hayvan olmasına da neden olmuştur [2].

Türk mutfağına ithal balık olarak giren Atlantik somonunun ülkemizde üretimiyle ilgili çalışmalara (Salmo salar), 1980 sonlarında yerli ve yabancı girişimcilerin katılımıyla başlanmıştır. Karadeniz’deki kafeslerde yıllarca süren üretim denemeleri, su sıcaklığının balığın sürdürülebilir ekonomik yetiştiriciliğine uygun olmaması nedeniyle sonlandırılmıştır.   Aynı yıllarda bu kez Karadeniz akarsularında yetişen gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) denizlerde kafeslerde beslenmeleri durumunda hızlı büyümeleri, Türk somonu yetiştiriciliğine ivme kazandırdı.  İşlenme kolaylığı ve satış potansiyeliyle bu tür gerek Karadeniz ve gerekse iç baraj ve göletlerde kafes balıkçılığının gelişmesini tetikledi. Böylece ihracat kapıları açılan Türk somonunun üretimi 2023 yılında 78 bin tona ulaştı. Bu üretimi aslında ihracat tetiklemiştir. Rusya’nın 2014 Kırım’ı ilhakını takiben AB ülkeleri bu ülkeye yaptırımlar uygulamaya başladı. Bu kapsamda Norveç Atlantik somonunun Rusya’ya satışının durdurulması Türk somonuna ihracat şansı sağlamıştır. Tabii ki diğer bazı özellikler de Uzak Doğu ülke balık tüketimi ile uyum gösterince 2024 yılında Türk somon ihracatı 498 milyon dolara yükseldi. Böylece Türkiye’nin deniz ürünleri endüstrisi, 2024 yılında ilk kez 2 milyar dolarlık ihracat sınırını aşarak tarihi bir dönüm noktasına ulaşırken, Türk somonu 570 milyon dolarlık levrek ve 507 milyon dolarlık çupra ile birlikte su ürünleri ihracat bayraktarlığını üstlenmiştir.

2000 yılı başlarında alabalık tüketiminde sağlanamayan artış, sektörü tıkanma aşamasına getirdiği bu dönemde, pembe etli ve kılçığı azaltılmış Türk somonunun Karadeniz’deki kafes balıkçılığı, et sıkıntısı yaşayan Türk toplumunun protein açığını kapatma konusunda bir fırsat yaratmışa benziyor. Dünya ortalamasının (22 kg/kişi/yıl) hatta Afrika ortalamasının (10 kg/kişi/yıl) altında olan balık tüketimimizin (6 kg/kişi/yıl) artırılabilmesi için güzel bir fırsat yakalanmıştı. Tarım Bakanlığı, Karadeniz Bölgesinde sürdürülen başarılı alabalık yetiştiriciliğini göz önünde bulundurarak, “Gökkuşağı Alabalığı – Türk somonunun” üretimini teşvik amacıyla, uygun potansiyel bölgeleri saptamakla yola çıktı ve sahilden 5 km içerde Artvin’de 8.500 ton/yıl, Giresun’da 12.000 ton/yıl ve Sinop’ta 32.000 ton/yıl kapasiteli üretim alanları kamuoyuna duyurdu. Bakanlığın hibe desteklerinden de yararlanan üreticiler her yıl ortalama %25 civarında bir artışla üretimlerini bugüne ulaştırdılar.

Bilindiği gibi çiftlik balıkları 1 kg vücut kütlesi kazanmak için 1,1 kg yem yeterli olabilmektedir. Bu miktar kümes hayvanlarında 1,7 kg, sığırlar ise 6,6 kg yeme ihtiyaç duyarlar. 

Somon üretimindeki başarının arkasında çarpıcı sistemlere şahit oluyoruz. Örneğin Trabzon’da kapalı devre yumurta üretim tesisinin projenin ortakları ve paydaşlarına göz attığımızda çok sayıda kuruluşu tek yumruk olarak görmekteyiz; Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Sürmene Belediyesi, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ve Trabzon İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği.

Sinop Üniversitesinde yapılan araştırmalarda [3] Türk somonunda toplam omega-3 yağ asitlerinin (%12,96) Atlantik somonundan (%11,46) daha yüksek olduğu saptanmıştır.

İhracat fiyatlarının yıllık artışı 2020 yılında 4,73 dolar olan Türk somonunun ortalama ihracat fiyatı 2021 yılında yüzde 25 artışla 5,78 dolara, 2022 yılında ise yüzde 25 artışla 7,1 dolara çıkması çarpıcıdır.

Türk somonunun daha da yüksek katma değerle ihracatı için ülke çapında ARGE arayışları artarak sürdürülmelidir.

Dipnotlar:

[1] https://nazimiacikgoz.wordpress.com/2017/11/09/karadeniz-somonu-gelecek-vadediyor/

[2] http://blog.milliyet.com.tr/gdo-baliklar-artik-market-raflarinda/Blog/?BlogNo=515230

[3] Keskin, İ., Köstekli, B., Emin Erdem, M. “Orta Karadeniz Bölgesinde Satılan Türk Somonu ile Atlantik Somonunun Besin İçeriği ve Yağ Asidi Kompozisyonu Yönünden Karşılaştırılması”, Sinop Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi, (3), 18-25, 2022

Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz
Prof. Dr. (Emekli) Nazimi Açıkgöz Sinop Lisesini 1960 yılında bitiren hocamız Lisans eğitimini 1964 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde, doktorasını 1972 yılında Münih Teknik Üniversitesinde tamamlamıştır. 1972-1973 yılları arasında TÜBITAK ta, 1973-2009 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görev almıştır. Kendisi "TOAG92" çeltik çeşidinin ıslahçısıdır. Aynı zamanda halen kullanımda olan ve Türkiye'de bazı Üniversitelerde ders olarak da okutulmuş ilk ve tek Türkçe biyoistatistik bilgisayar paketi “TARİST”in geliştiricisidir. 1998-2004 yılları arasında kurucuları arasında olduğu Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğünü yürütmüştür. TEMA ve TASAM Vakıfları Bilim Kurulu üyelikleri de yapan Açıkgöz tarafından veya inisiyatifi ile organize edilen onlarca bilimsel toplantıları arasında "Tarımda Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu" (1994-İZMİR), ve "Enerji Bitkileri ve Yeşil Yakıtlar" sempozyumu, (14-15.12.2006 İZMİR), 1. Tohumculuk Kongresi de bulunmaktadır. 1996 yılında Tarımsal Biyoteknoloji konusunda Türkiye’de ilk internet habercilik dergisi AGBİYOTEK-L LİSTSERV ile kuran Açıkgöz uzun yıllar derginin editörlüğünü de yürütmüştür. Kendisi aynı zamanda Dünya Bankasının IAASTD raporu (International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development Synthesis Report 2008) yazarlarından biridir. Dördü kitap olmak üzere 200'e yakın yayını bulunan Açıkgöz, serbest bilim yazarı olarak https://nazimiacikgoz.wordpress.com portalında periyodik Türkçe yayınlarını “Gıdalarımızın Yarınları (Açlık Kapıda mı)” sayfasında yayınlanmaktadır. Türkçe yazıları Milliyet, Ticaretgazetesi, Hasattürk, Çiftlik Dergisi gibi gazete ve dergilerde köşe yazısı olarak yayınlanırken, ayrıca onlarca tarımsal portallarda yeniden yayınlanmaktadır. İngilizce yazıları ise https://www.geneticliteracyproject.org/ da yayınlandıktan sonra dünyanın değişik ülkelerinde yeniden yayınlanmaktadır. “Yaşam Bilimlerinde Söyleşiler” Youtube kanalında da beslenme ve sağlık konularını ele almaktadır.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir