Köşe Yazısı

Sorma Zamanı

Demokratik toplumlarda insanlar sorunların çözümünü eğer tek başlarına yapamıyorlarsa, “devlet çözsün” diyerek şikayet etmezler. Sahip oldukları emek, sermaye, bilgi gibi güçlerini bir araya getirerek kendi sorunlarını kendileri çözmeye çalışırlar. Hatta öyle geniş kapsamlı örgütler kurarlar ki devleti bile bu konuda güçlü biçimde etkilemeye başlarlar. Tarım bu konuda en iyi örneklerden biridir. Özellikle de AB üyesi gibi gelişmiş ülkelerde örgütlerin sektördeki yerleri ve belirleyicilikleri çok önemlidir. Bu önem demokrasinin ağırlığının en çok hissedildiği seçim dönemlerinde daha da çok artar.

Ülkemizin seçim sathı mahalline girdiği bu günlerde tarım sektöründeki örgütleri için her zamankinden daha fazla etkin olma fırsatının oluştuğunu söyleyebiliriz. Mensubu olduğumuz örgütümüzde demokratik kurallar çerçevesinde bu gidişata destek ya da engel olacak seçim propagandası gibi çeşitli faaliyetlerde bulunabiliriz. Ama öncelikle kendimize aşağıdaki basit soruları sorarak, sektörümüzdeki gidişatı görebiliriz. Tarım sektöründe, üretim, işleme, pazarlama, gıda ve tüketim gibi birçok alanda geçmişten günümüze gelişmelere bakabiliriz. “Olumlu ve olumsuz ne olmuş”, “halen neler oluyor”, “böyle giderse bizi neler bekliyor” gibi basit değerlendirmelerde bulunabiliriz.

Bu seçimlerde her neye inanırsak inanalım, hangi partiyi desteklersek destekleyelim şu soruları sormamız lazım;

Herkes, önce elini cebine atıp baksın; eldeki ihtiyaca yetiyor mu diye,

sonra başını iki elinin arasına alıp, düşünsün; niçin böyle oldu diye

ama mutlaka elini vicdanına koyup, sorsun; bunlar hak mı diye…

Bu yüzden önce sorgulamalı, sonra da yargılamalıyız,

Varlık içinde yokluk çekmeye mahkum muyuz diye…

 

Bu soruları, kendinize sorun, yenilerini ekleyin, çevrenizdekilerle paylaşın. Çünkü şimdi sorma zamanı…

Dr. Erhan Ekmen
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Su Ürünleri Bölümü’nde lisans ve Tarım Ekonomisi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Ekonomi lisans eğitimi aldı. Bunlara ilaveten mesleki alanda çok sayıda sertifikalı eğitime katıldı. Meslek hayatında 34 yılını tamamladı. TBMM’de 5 yıl Milletvekili Danışmanlığı ve THK’da Genel Başkan Danışmanlığı görevlerinde bulundu. Halen 28 yıldır görev yaptığı Tarım Bakanlığı’nda mühendis olarak çalışmaktadır. Bakanlıkta daha çok dış ilişkiler, Avrupa Birliği ve projeler ile ilgili işlerde ve tarımsal istatistik alanında çalıştı. AB’ye uyum çalışmaları kapsamında iki ayrı Fasılda (Malların Serbest Dolaşımı ve Balıkçılık Fasıllarında)Türkiye Müzakere Heyetinde yer aldı ve Brüksel’deki çalışmalara katıldı. AB ile ilgili birçok Alt Çalışma Grubu’nda başkan ya da üye olarak görev aldı. AB projelerinin hazırlanması, yürütülmesi ve değerlendirmesi ile ilgili çalışmalar yaptı. Bu kapsamda 1 yıl boyunca MFİB’de değerlendirme uzman olarak çalıştı. Ülkemizde tarım alanında bugüne kadar yapılan toplam 175 TAIEX eğitim faaliyetinin 15 tanesini gerçekleştirdi. Yine ülkemizde tarım alanında yapılan toplam 21 AB Projesinin 2 tanesini hazırlayarak ülkemize 2,6 milyon avroluk hibe destek kazandırdı. Bu faaliyetler ilaveten yine mili bütçeli projeleri hazırladı. Doktora konusu olan “Üretici Örgütlenmesi” konusunda sahada rekabet gücü, değer zinciri alanlarında çalışmalarda bulundu. Çeşitli seminerlerde ve uluslararası konferanslarda mesleki konularda eğitimler vermekte ve sunumlar yapmaktadır. Tarım medyasında hem köşe yazarı hem de programcı olarak görev yapmaktadır. Halen tarım ile ilgili 1 gazete, 6 dergi ve 4 web sitesinde de köşe yazarlığı yapmaktadır. Bugüne kadar yayımlanmış 1 kitabı ve ağırlıkla kooperatifçilik konularda 1.000’den fazla makalesi bulunmaktadır. Ayrıca 3 ayrı TV kanalında periyodik televizyon programları hazırlamakta ve sunmaktadır. Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği’nde ve Türkiye Ziraatçılar Derneği’nde Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesidir. Tarım ve Gıda Etiği Derneği ve Afrika Yatırımcılar Konseyi üyesidir. Birkaç kooperatifin kurucusu ya da ortağıdır.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir