Köşe Yazısı

Mısır Fiyatı

2023 sezonu TMO’nun mısır alım fiyatı açıklandı. 2022 yılında 5.700 TL/ton olan mısır alım fiyatı 2023 için 6.000 TL/ton olarak açıklandı.

Tabi ki mısır üretimi yapan çiftçiler alım fiyatını dört gözle bekliyorlardı. Ancak, Tarım-ÜFE yıllık artışı %102 iken ve TZOB’a göre son bir yılda mısır üretim maliyetleri %43 artmışken, mısır alım fiyatında % 5,3 artış yapılması, deyim yerindeyse, üreticilerde büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Üreticilerin beklediği, en az 8.000 TL/ton fiyatının altında bir fiyat açıklandı. Fiyatın düşük olması, sadece bu yıl üreticiyi olumsuz etkilemeyecek, böylece ekim alanı miktarında büyük azalışlar olacak ve dolayısıyla üretim miktarı tekrar 5-6 milyon ton seviyelerine gelebilecektir.

Bu durumda ithalat miktarında artış olacaktır. Çünkü mısır üretiminde zaten kendi kendimize yeten bir ülke değiliz. Yıllık ihtiyacımızın yaklaşık %25’ini ithal ederken bu oran büyük ihtimalle artacaktır. Son yıllarda mısır üretim alanı yaklaşık 1,5 milyon dekar artmış iken tekrar 6 milyon dekar seviyesine düşmesi söz konusu olabilecektir.

Mısır, ülkemiz için; yem hammaddesi, yemeklik yağ, çerezlik olarak ve nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi nedeniyle gereklidir.

Mısır ihtiyacımızın yaklaşık %80’i yem üretiminde kullanılmaktadır. Küçük bir kısmı da NBŞ üretiminde kullanılmaktadır.

Dünyada en çok mısır üreten ülkeler ve yaklaşık üretim miktarları şöyledir;

ABD – 380 milyon ton

ÇİN – 220 milyon ton

BREZİLYA – 120 milyon ton

ARJANTİN – 50 milyon ton

AB – 60-70 milyon ton

UKRAYNA – 30-40 milyon ton

RUSYA – 15 milyon ton

TÜRKİYE – 7-8 milyon ton

DÜNYA TOPLAMI; 1 milyar 200 milyon ton

Mısır üretim maliyeti ülkemizin her yerinde arazi kiraları haricinde birbirine yakındır. Ancak verim açısından bölgeler arasında uçurum vardır. En düşük 500-600 kg/da olan verim, en yüksek 1800-2000 kg/da, ortalama 900-950 kg/da arasındadır. Mısır üretiminde verim ortalamamız dünya ortalamasının neredeyse üçte biri kadardır. Dolayısıyla düşük verim birim maliyetleri artırmakta ve karlılığı düşürmektedir. Maliyet ve karlılığı etkileyen önemli unsurlardan biriside arazinin öz mülk ya da kira olup olmamasıdır. Kiralama fiyatları lokasyona göre 1.000-3.000 TL/da arasında değişmektedir. Ancak bazı bölgelerde mısır ikinci belki de üçüncü ürün olabilmektedir. Bu durumda maliyetler daha da düşebilmesine rağmen, fiyat belirlemede ortalama verim, birim maliyet ve tek ürün üretimi olduğu dikkate alınmalıdır.

Destekler ve primler üreticiyi teşvik edici miktarlarda olmalıdır.

Açıklanan fiyat; ülkeyi, çiftçiyi, gıda güvenliğini ve milli güvenliği yani ülkenin ve milletin bekası dikkate alınarak belirlenmelidir. Fiyat, ortalama verime göre; maliyet + destek/prim + refah payı toplamından oluşmalıdır.

TZOB’a göre maliyet 6.140 TL/ton belirlendiğine göre %35 refah payı ile yaklaşık en az 8.000 TL/ton olmalıdır.

Bu bir haktır. Bu hak da verilmelidir.

Diğer tarım ürünleri alım fiyatlarına yapılan artışlar, mısır için yapılmamıştır.

Buğday, pamuk gibi mısır da stratejik bir tarım ürünüdür. Fiyat belirlerken sadece günübirlik düşünmek ve sadece dünya fiyatlarını baz almak orta ve uzun vade de ülke ve çiftçinin kaybına sebep olabilecek ve telafisi mümkün olmayan neticelere neden olabilecektir.

Mısır alım fiyatında yeniden değerlendirme ve güncelleme yapmak zaruridir.

İthalat için ödeyeceğimiz fiyatı biz kendi çiftimize ödeyelim.

“SAKIN TARIM ve GIDA’yı İHMAL ETMEYİN!”

“Ellere (başkasına/ithalata) güvenen aç kalır.”

“Elden (başkasından/ithalatdan) gelenden öğün olmaz.”

TARIM VE GIDA BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR

İlgili başlıklar

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir