Köşe Yazısı

Sütte Sarı Renk

Sütün rengi fildişi-krem renginden hafif sarıya kadar değişir. Sadece manda sütü beyazdır (bembeyazdır).

Ayrıca; sütün rengi hayvanın ırkına, yediği yemlere göre de değişkenlik gösterir. Bazen patolojik yani hastalıkla ilgili renk değişiklikleri de söz konusudur.

İnek sütünde ırkın önemi sütün renginde de öne çıkmaktadır. Yağ zerrecikleri (globül) büyük olan ırkların sütleri diğerlerine göre daha sarımsıdır. Bu ırklardan Jersey ırkını ve Bos İndicus (Desi ırklar, Hindistan kökenli, hörgüçlü) ırklarını sayabiliriz. Hatta Hindistan kökenli ırkların daha yağlı, daha yoğun yapılı ve sarımsı sütleri dünyada “Desi milk” olarak adlandırılmaktadır. Bu sütlerin daha besleyici olduğu yaygın bir kanaattir.

Sütteki yağ oranının yüksekliği de sütün sarımsı bir renkte olmasına yol açar. Örneğin; Jersey ırkı ineklerin diğer ırklara göre yağ oranı yüksek olduğundan bu ırkın ineklerinden alınan süt diğer ırkların sütlerine oranla belirgin bir şekilde sarıdır.

Sütün rengiyle ilgili etkisi olan diğer konu ineğin yedikleridir. Özellikle çayır-merada beslenen ya da bolca yonca tüketen ineklerin sütleri daha sarımsı olur. Yine bazı yörelerde havuç verilen ineklerin sütlerinin sarı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Süte sarımsı rengini veren yediği otlardaki “karotenoid”lerdir.

Karotenoid denildiğinde akla gelen betakaroten ve ksantofil’dir. Betakaroten       A vitamininin ön maddesidir. Süte sarı renk verir. Ancak; mandalarda betakaroten A vitaminin içerisinde metabolize olduğundan süte sarı renk vermez. O yüzden manda sütü beyaz olur.

Süte renk verebilecek olan vitaminler de vardır. Sütün içerisinde B2 vitamini (Riboflavin) B7 vitamini (Biotin) ve B12 vitamini (Cobalamin) yüksek orandaysa süt portakalımsı sarı renktedir. Sadece B2 vitamini (Riboflavin) fazlalığı süte yeşilimsi bir sarı renk verir.

Yukarda sütteki sarı rengin ırk, yem ve hastalıklarla ilgili olabileceğinden söz etmiştim.

Irk ve yem, özellikle kaba yemin süt rengindeki etkisinden sonra patolojik sarı renk ile ilgili bilgi vereyim.

Örneğin; leptospirosis hastalığında, başta Leptospira hardjo enfeksiyonunda süt koyulmuş halde ve sarı renktedir.

Diğer yandan ırkların önemli bir hastalığı olan mastitiste (meme yangısı), etkenin Mycoplasma olduğu vakalarda süt yoğun yapıda ve sarımsı renktedir. Ancak, patolojik (hastalıklarla ilgili) sarı renk tek başına değil, diğer belirtilerle birlikte değerlendirilir. Zaten sağlıksız bir inekte süt ya yoktur ya da çok azdır. Başka belirtilerle birlikte değerlendirildiği zaman sütteki sarı rengin fizyolojik değil patolojik olduğu anlaşılır.

Tahir S. Yavuz
Tahir S. Yavuz 1957 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gemlik’te tamamlayan Yavuz, lise öğrenimini Bursa Erkek Lisesi’nde 1974 yılında tamamladı ve aynı yıl İstanbul Veteriner Fakültesi’nde öğrenimine başladı. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu. 1983 yılı Nisan ayına kadar Bursa Hayvan Hastanesi’nde Veteriner Hekimlik, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde asistanlık yaptı. 1983-1988 yılları arasında Pınar Et’in kuruluş ve işletmesinde görev aldı. Pınar Et’te çalıştığı yıllarda tanıştığı meslektaşlarıyla 1988 yılında Ege Vet’i kurdu. 1988-1998 yılları arasında Amerikan Yemlik Tahıl Konseyi’ne danışmanlık hizmetleri verdi. Ege Vet Genel Müdürü olarak görev yaptı. Ata Fen ve Sürü Yönetimi şirketlerinin kuruluşunda yer alan Yavuz, mesleği ile ilgili olarak çok sayıda makalelerini 2009 yılında “Meslekte 30 yıl” ve 2014 yılında “Meslekte 35 yıl” kitaplarında topladı ve yayınladı. Daha sonra 12 adet kitabı yayınlandı. Mesleğiyle ilgili gazetelerde, dergilerde, internette köşe yazıları halen yayınlanmakta ve çeşitli TV programlarında bilgilerini paylaşmaktadır. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok mesleki örgüte üye olan Yavuz, bir dönem İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeliği yapmıştır. SETBİR Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürütmektedir. Yavuz, VİSAD, İZSİAD, İzmir Tarım Grubu ve TAGYAD üyeliklerini de sürdürmektedir. Yavuz, Veteriner Hekim Dr. Nuran Yavuz ile evlidir.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir