Meralar ve İklim Değişikliği
Gıda güvencesi, bütün insanların her zaman aktif ve sağlıklı yaşaması için gerekli olan besin ihtiyaçlarını ve gıda önceliklerini karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleri olarak tanımlanıyor.
Günümüzde gıda güvencesinin istenilen düzeyde sağlanamamasının en önemli nedenlerinden biri iklim değişikliği. Gelecekte de iklimsel dalgalanmaların gıda güvencesini olumsuz etkilemeye devam etmesi bekleniyor.
Artan sıcaklıklar ve stres
İklim değişikliği, hayvanların hastalıklara karşı hassasiyetini artırırken artan sıcaklık sebebiyle de yem tüketimi, üreme ve verim performansında azalmalar meydana geliyor.
İklim krizi, tüm dünyada özellikle geçim kaynağı hayvancılık olan ülkeler için çok önemli sonuçlar doğuracak. Aşırı sıcaklar, et, süt, yumurta üretimi ile kalitesini, çiftleşme performansını, metabolizmayı, sağlığı ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek.
Besleme sistemlerine bakacak olursak. Meraya dayalı olmayan endüstriyel hayvancılık sistemleri maliyetin yüksek, genotiplerin adaptasyon yeteneklerinin düşük olmasına bağlı birçok riskle karşı karşıya kalabilirler.
Bu durumda su ve toprak yönetimi ile yem üretkenliğini en uygun düzeye getirmek, sürü yönetimi ve seleksiyon ile çevresel stres ile baş etme yeteneklerinin geliştirilmesi stratejik bir yaklaşım olacak.
Meralar daha fazla etkilenecek
Meraya dayalı hayvancılık sistemlerinin küresel ısınmadan endüstriyel hayvancılık sistemlerine göre daha fazla etkilenmesi bekleniyor. Çünkü küresel ısınma kaynaklı solar radyasyon, yüksek sıcaklık, düşük yağış ve kuraklık merayı ve meradaki bitkileri doğrudan etkileyecek.
Meraya dayalı hayvancılık yağışı bol olan ve ağırlıklı olarak Orta ve Kuzey Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’da tercih edilen bir sistem. Gelişmekte olan bazı ülkelerde de bu yöntem kullanılıyor. Çünkü süt ve et maliyetinin en önemli gider kalemi yem maliyetleri. Mera besleme ile yem maliyetleri azaltılıyor ve daha ucuza et ve süt elde ediliyor.
Ancak meraya dayalı hayvancılık yapan gelişmekte olan ülkelerde küresel ısınmaya bağlı olarak gelecekte hayvansal üretimde yukarıda zikredilen nedenlerden dolayı yüzde 25’lik bir kayıp öngörülüyor. Halbuki ayni dönemlerde nüfus artışına paralel olarak kişi başı tüketimin artması, hayvansal ürünlere olan talebin yükselmesine neden olacak.
Bu da hayvansal ürünlerin fiyatlarını artmasına neden olarak özellikle dar gelirlilerin bunlara ulaşımını kısıtlayacak.
Maalesef…