Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği(TAB) Başkanı Ziya Şahin, 24-27 Kasım tarihlerinde Muğla-Marmaris’te yapılacak olan 8.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’ne ilişkin basın açıklaması yaptı. Şahin açıklamasında, arıcılara, Tarım Bakanlığına ve tüm sektör temsilcilerine kongreye davet çağrısında bulundu.TAB ve Kongre Başkanı Ziya Şahin, “2008 yılından bu yana düzenlemekte olduğumuz uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresinin 8.’sini 24-27 Kasım 2024 tarihleri arasında Marmaris’te yapacağız. Dolayısıyla 2008’den 2020’ye baktığımız zaman 8 kongre geçirmiş bulunmaktayız. Bu kongrede dünyanın en prestijli kongresini Türk arıcılığıyla buluşturmuş olmaktan gerçekten Türk arıcı sektörü olarak da mutluluk duymaktayız. Bu kongrelerde biz dünyadan çok farklı olarak da kongre konseptinde farklılık yaratıyoruz. Dünyadaki diğer kongreler hep bilimsel sunumlara dayanır. Üreticiden uzak çalışmalar içerisindedir. Biz ise hem bilimsel sunumları hem de panelleri ile üreticilerin ve sektörün taleplerini değerlendiren bir kongre olma özelliğindeyiz. Biz, her gün kongre sürecinde bilimsel sunumların ardından 3 saatlik paneller yaparak üreticinin teknik bilgilerini de tamamlama yoluna gidiyoruz. Diğer taraftan da akşamları da saat 21.00’den 00.00’a kadar ucu açık olmak kaydıyla bir gün sektörü konuşuyoruz, diğer gün de üreticiyi konuşturuyoruz. Üreticinin temel sorunlarına değiniyoruz. Bir diğer taraftan da tabii ki fuarları da söylemeden geçemeyeceğim. Bizim fuar alanlarımız var. Türkiye’deki arıcılık malzemesi sektörünü lanse etmek gerekiyor. Bunlara da hizmet için fuar alanı oluşturuyoruz. Bu fuar alanlarında da teknolojik gelişmeleri üreticilere buluşturma gayretindeyiz. Uluslararası yarışmalara eşdeğer bal yarışması yaparak ballarımızın dünya çapında tanınmasını sağlıyoruz. Bununla beraber bu yarışmaların ilk gün ödül töreninde arıcılarımıza ödüller veriyoruz. Erkek ve bayan arıcıları ödüllendiriyoruz. Sektöre katkı verenlere, sektörün duayenlerine ödüller veriyoruz. Böylece bütün katılımcılarımız ödüllendirilmiş oluyor. Bu ödülleri de 2-3 gün süreyle de kongre alanında tanıtma fırsatı buluyoruz” diye konuştu.
“MUĞLA KONGRESİ ARTIK RÜŞTÜNÜ İSPATLAMIŞTIR”
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk ise Muğla Kongresi’nin artık rüştünü ispatladığını belirterek, kongrenin gerek ekonomik şartlar gerekse balın para etmediği bir zamanda yapılacak zor bir kongre olacağını söyledi.
Türk, “Kongre gerek ekonomik şartlar gerekse balın para etmediği bir zamanda yapılacak zor bir kongredir. Arıcılarımızın kaynaşması dünyadaki arıcılık çalışmaları hakkında bilgi sahibi olması açısından çok önemli bir kongre. Üyelerimizin kongreye katılmalarını canı gönülden isterim. Arıcılık adına olan biten her şeyin doya doya yaşandığı arıcılıkla ilgili sıkıntıların masaya yatırıldığı bir kongre olacak. Arıcılarımızın da bundan faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Sektörümüz adına çok faydalı olacaktır. Zor bir zamanda Dünya Arıcılık Kongresi’nden (APİMONDİA) sonra en prestijli kongreyi Muğla’nın adına yakışır bir şekilde yapacağımızdan hiç kuşkum yoktur. Daha önce de başardık. Muğla Kongresi artık rüştünü ispatladı. Biz bu kongreyi elimizden geldiğince Muğlamıza ülkemize yakışacak şekilde yapmaya devam edeceğiz” dedi.