GıdaHaberler

“Hem Glutensiz Hem Leziz”

3.Güvenilir Ürün Zirvesi kapsamında düzenlenen workshoplar gastronomi tutkunlarını buluşturdu. “Hem glutensiz hem leziz” temasıyla gerçekleştirilen workshoplarda, glutensiz tariflerin hem sağlıklı hem lezzetli olabileceği vurgulandı. Ana sahnede reçete denemeleri ile gerçekleşen etkinlikte glutenin tercih mi zorunluluk mu olduğu sorusu da geniş çapta ele alındı.Güvenilir Ürün Platformu tarafından 8 Ekim de gerçekleştirilen 3. Güvenilir Ürün Zirvesi’ne workshoplar damgasını vurdu. “Tatlarda Özgürlük: Glutensiz Lezzet Keşfi” başlığında düzenlenen workshoplarda glutensiz tarifleri gastronomi alanının uzman ismi şef Özlem Mekik hazırladı.

Workshopların ilk bölümünde Muratbey Peynirleri kullanılarak Patlıcan Melanzane yapıldı. Patlıcanlı bir meze olan tarifte Muratbey’in Kaymaklı ve Burgu Peyniri kullanıldı. Ana sahnede hazırlanan Patlıcan Melanzane katılımcılardan da tam not aldı. Ürünün hazırlanması esnasında konunun uzman isimleri de glutensiz beslenmeye dair doğru bilinen yanlışları konuştu. Moderatörlüğünü Analiz Gazetesi Yazarı Kübra Yılmaz Çetindağ’ın yaptığı sohbetin konuşmacıları İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Bostan, Muratbey İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Gülnur Uluğ ve Türkolog Sibel Topçuoğlu Dedeoğlu oldu. Gazeteci Kübra Yılmaz Çetindağ’ın sorularını yanıtlayan konuşmacılar gluten ile sağlık ilişkini tartışırken glutensiz lezzetlerin Türk damak kültürüne uygun hazırlanabileceği konuşuldu. 

İkinci workshopta ise et şarküteri ürünleri kullanılarak hazırlanan glutensiz tarifler ele alındı. Danet Afyon Sucuğu ve Danet Dana Kaburga Füme ürünleri kullanılarak hazırlanan Fırın Mücver hem sağlıklı oluşu hem de pratikliği ile çok beğenildi. Fırın Mücver hazırlanırken Gastronomi Yazarı Talip Bayram’ın moderatörlüğünü üstlendiği bir sohbet gerçekleştirildi.  Toplumun gluten tüketimine bakışı, yanlış bilgilendirmeler, çölyakın nasıl bir hastalık olduğu gibi başlıkların ele alındığı sohbette Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Serap Ardıç ve Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Görevlisi Çise Gökçe gluten tercih mi zorunluk mu sorusuna da yanıt aradılar.Her iki workshop da gluten hassasiyeti olanlar için hem lezzetli hem de sağlıklı alternatiflerin mümkün olduğunu gösterdi. Katılımcılar, glutensiz mutfakla ilgili bilgi edinirken aynı zamanda öğle yemeğinde workshoplarda yapılan reçeteleri tatma fırsatı buldular.

İlgili başlıklar

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir