GıdaHaberler

“6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu” Mersin’de Gerçekleştirildi

Sektörde kalıcı izler bırakan ve artık gelenekselleşen “Geleneksel Gıdalar Sempozyumu”nun altıncısı yoğun katılımla Mersin’de yapıldı.

6.Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 7-9 Kasım 2024 tarihlerinde Mersin’de gerçekleşti. Sempozyum; Toros Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendi. Üç gün süren Sempozyum, Toros Üniversitesi kampüsünde gerçekleşti.

Üç Günlük Yoğun Program

Açılış konuşmaları ile başlayan Sempozyumun açılış konferansı, 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Başkanı Kamuran Öztop başkanlığında ve Sempozyumun oluşumunda başından bu yana yer alan Prof. Dr. Nafi Çoksöyler tarafından “Geleneksel Gıdaların Sürdürülebilirliği” başlığıyla verildi.

Ardından oturumlara geçilen birinci gün programında; “Geleneksel Gıdalarda Gıda Güvenliği ve Yasal Düzenlemeler” başlığıyla ve Prof. Dr. Mükerrem Kaya başkanlığında ilk oturum yapıldı. Oturumda beş ayrı sunum gerçekleştirildi.

Üç gün boyunca Toros Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan öğle yemeğinin katılımcıların büyük beğenisini topladı. Öğle yemeği sonrasında poster sunumların yapıldığı Sempozyumun ikinci oturumu, Dr. Ali Tekin başkanlığında “Geleneksel Gıda İşleme ve Üretim Teknolojileri” başlığıyla gerçekleştirildi. İkinci oturumda, beş sunum gerçekleştirildi.

Üçüncü oturum ise “Geleneksel Gıda ürünlerinin Pazar Potansiyeli ve Ekonomik Yönü” başlığıyla ve R. Petek Ataman başkanlığında yapıldı. Üçüncü oturumda da beş ayrı sunum gerçekleştirildi.Birinci günün dördüncü oturumu ise “Geleneksel İçecekler ve Üretim Yöntemleri” başlığıyla ve Dr. Mustafa Evren başkanlığında gerçekleştirildi.  Dördüncü oturumda, dört ayrı sunum yapıldı.Birinci günün sonunda, “Kooperatiflerin Geleneksel Gıdaların Sürdürülebilirliğinde Rolü” başlığıyla ve Yaşar Üzümcü kolaylaştırıcılığında bir panel gerçekleştirildi. Panele, farklı illerde faaliyet gösteren kooperatiflerin temsilcileri Meral Seçer, Özlem Sarı, Nesrin Deli, Cem Kösemeci ve Erdem Ak konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumun ilk günü, katılımcıların ve paydaşların yer aldığı gala yemeği ile sona erdi.

Sempozyumun ikinci gününün ilk oturumu, “Geleneksel Gıdalarda Yenilikçi Yaklaşımlar ve Ürün Geliştirme” başlığıyla ve Fatih Taşdöğen başkanlığında gerçekleştirildi. İlk oturumda, dört sunum yapıldı.

İkinci oturum, “Yerel Gıda Mirasları ve Korunması” başlığıyla ve Prof. Dr. Özlem Turgay başkanlığında yapıldı. Oturumda, beş ayrı sunum gerçekleştirildi.Öğle yemeği sonrasında poster sunumların yapıldığı ikinci gün programına davetli konuşmacı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu “Neden Coğrafi İşaretler?” başlığıyla ve Funda Uyar Özpınar başkanlığında bir sunum yaptı.

Günün üçüncü oturumu, “Coğrafi İşaretler” başlığında Yusuf Değirmenci başkanlığında yapıldı. İki bölüm halinde gerçekleşen oturumda yedi sunum yapıldı.

Dördüncü oturum “Geleneksel Gıdaların Besin değeri ve Sağlık Üzerinde Etkileri” başlığıyla ve Prof. Dr. Yüksel Özdemir başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda dört ayrı sunum yapıldı.

İkinci günün beşinci ve son oturumu “Geleneksel Gıda Bileşenleri ve Kimyası” başlığıyla ve Prof. Dr. Okan Özkaya başkanlığında yapıldı. Oturumda üç sunum gerçekleştirildi.

Sempozyumun üçüncü ve son gününde “Geleneksel Gıdalarda Mikrobiyoloji” başlığıyla ve Prof. Dr. Mihriban Korukluoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. İki bölümden oluşan oturumda yedi ayrı sunum yapıldı.Sempozyumun kapanış paneli “Geleneksel Gıdaların Geleceğe Uyum Sağlaması” başlığında ve Baki Remzi Suiçmez başkanlığında yapıldı. Panele, Prof. Dr. Mihriban Korukluoğlu, Kamuran Öztop, Dr. Ali Tekin, Petek Ataman ve Fatih Taşdöğen konuşmacı olarak katıldı. Panelde ayrıca beşinci ve altıncı sempozyumun değerlendirmesi ile gelecek sempozyumlarda neler yapılabileceği konuları interaktif biçimde görüşüldü.

Katılımcılar ve takip edenlerin büyük beğenisini toplayan ve üreticiler ve destekleyicilerin açtığı stantlarda ürünlerini sergilediği 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, üçüncü gün öğleden sonra yapılan Tarsus gezisiyle sona erdi.

İlgili başlıklar

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir