Köşe Yazısı

İyi Niyet!

Orta Vadeli Program (2024-2026) yayınlandı. Programın tarımla ilgili maddeleri:

– Tarım arazilerinin korunması, amacı dışında kullanımının önüne geçilmesi ve etkin kullanımı için zorlayıcı ve özendirici düzenlemeler hayata geçirilecek, ekilebilir ve sulanabilir alanlar artırılacak.

– Ürün ve tarım parseli bazında asgari ve azami üretim alanları belirlenecek, çiftçi başvurularının, üretim izinlerinin ve ekim kontrolünün çerçevesi ortaya konulacaktır.

– Gıda fiyatlarında istikrar ve gıda arz güvenliğini sağlamayı teminen arazinin verim kabiliyeti ile birlikte yağış ve sulama imkanları da gözetilerek stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve üretim planlaması yapılacaktır.

– Yaş meyve sebze ürünlerinin arz sürekliliğinin sağlanması amacıyla jeotermal enerji kaynaklarının bulunduğu uygun alanlarda Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB) kurulmasına yönelik yatırımlar hızlandırılacak, yeni sera kurulumu ile sera yenileme yatırımları desteklenecektir.

– Lojistik maliyetlerinin azaltılarak tüketicilerin tarım ürünlerine uygun fiyatla ulaşabilmelerini temin etmek üzere önemli tüketim merkezi olan kentlerin çeperlerinde kent tarımı desteklenerek tarım sektöründe genç nüfusun istihdam edilmesi sağlanacaktır.

– Sürdürülebilir orman yönetimi çerçevesinde orman varlığı korunup genişletilerek yeni yutak alanların oluşturulmasına devam edilecek, elverişli arazilerde endüstriyel plantasyon faaliyetleri sürdürülecektir.

– İklim değişikliğine dayanıklı tarım uygulamaları ve yeni teknolojiler yaygınlaştırılarak toprak ve su kaynaklarının daha etkin kullanımı sağlanacaktır.

– Tarımsal faaliyetlerde dijital uygulamalarla ürün doğrulama, rekolte tahmini, yapay zekâ, coğrafi bilgi sistemleri oluşturulacaktır.

 

Orta vadeli programlar kamunun politika belgesidir. Bu programların, ekonomik anlamda özel sektörün önünü görmesine yardımcı olur. Temel öncelikleri; cari açığı azaltmak, enflasyonu düşürmek, büyüme ve istihdamı artırmaktır… Sayın Ali Ekber Yıldırım, “program 70 sayfa, tarımla ilgili 8 madde var. Yorumlayacak bir şey bulamadım, yorumsuz olarak paylaşıyorum” ifadesiyle paylaştı. Orta Vadeli Program ile ilgili genel kanı, programın iyi niyet dileklerinden ibaret olduğu…

Orta Vadeli Programın iyi niyet temennileri olduğuna inananların haklı gerekçeleri yok değil… Nazmi Açıkgöz Hocam yeni yazdı; 1960’larda bir kişinin payına düşen tarım alanı 4,3 hektar iken, bu alan günümüzde 1,8 hektar. Diğer bir anlatımla, 1 hektarlık üretimle 1960’larda 3 kişi doyarken, 2020’lerde 7,5 kişi doymak zorunda… Orta Vadeli Programın iyi niyet temennileri olduğuna inananların haklı gerekçeleri yok değil… Mustafa Kaymakçı Hocam yeni yazdı; 1940’larda doğal çayır ve meralarımız 44 milyon hektar, yani ülke topraklarının yarısından fazla iken, bu alan günümüzde mera alanı dahil yaklaşık 14,5 milyon hektar… Orta Vadeli Programın iyi niyet temennileri olduğuna inananların haklı gerekçeleri yok değil… Erhan Ekmen Hocam yeni yazdı; Türkiye verilerini TÜİK’ten alan Dünya Bankasına göre gıda enflasyonunda, 200 ülke içinde 7’nci sıradayız… Orta Vadeli Programın iyi niyet temennileri olduğuna inananların haklı gerekçeleri yok değil… FAO, küresel gıda fiyatlarının yıllık bazda düştüğünü açıklıyor, Türkiye’de gıda fiyatları yükseliyor… Orta Vadeli Programın iyi niyet temennileri olduğuna inananların haklı gerekçeleri yok değil… Birkaç ay önce 100 TL olan samanın balyası 20 TL’ye düştü, hayvan sayısı azaldığı için müşteri yok… Orta Vadeli Programın iyi niyet temennileri olduğuna inananların haklı gerekçeleri yok değil… Domates tarlada 3 TL, Türkiye’nin ihtiyacının 1,5 katı soğan üretildi, ürün tarlada kalmasın diye üretici tüccara zararına veriyor malını… Orta Vadeli Programın iyi niyet temennileri olduğuna inananların haklı gerekçeleri yok değil… Çok değil, kısa bir süre  önce Akbelen Ormanlarının nasıl yok edildiğini gözlerimiz yaşlı, elimiz kolumuz bağlı izledik, 78 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda ağaç katliamı yapıldı…

Orta Vadeli Programın iyi niyet temennileri olduğuna inananların çok ama çoook haklı gerekçeleri var…

Prof. Dr. Mustafa Bekmezci
1973 yılında Akşehir’de dünyaya gelen Dr. BEKMEZCİ, ilk ve ortaokul öğrenimini Akşehir’de, lise öğrenimini Kuleli Askerî Lisesinde tamamladı. 1995 yılında Kara Harp Okulu’ndan Sistem Mühendisi olarak mezun oldu. 2003 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı’nda yüksek lisans programını tamamladı. 2008 yılında Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalında doktora derecesi aldı. 2015 yılında doçent, 2020’de profesör olan Dr. BEKMEZCİ, halen Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Dekanlığı’nda görevini sürdürmektedir.

    İlgili başlıklar

    Yorum yapın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir